subota, 10. rujna 2016.

Rizik od prirodnih katastrofa: Srednji nivo rizika za BiH

nstitut za okoliš i ljudsku sigurnost pri Ujedinjenim nacijama (UN) napravio je Svjetski izvještaj o riziku, koji 171 zemlju svijeta rangira po izloženosti katastrofi u slučaju ekstremnih prirodnih dešavanja.
U Izvještaju navode da rizik da se prirodna nepogoda pretvori u katastrofu samo dijelom zavisi od nepogode, a da su važne i okolnosti u kojima žive ljudi na tom prostoru te spremnosti da se na nepogodu brzo odgovori.
“Oni koji su spremni, koji znaju šta da rade u slučaju ekstremne prirodne nepogode, imaju veće šanse za preživljavanje. Zemlje koje predvide prirodne opasnosti koje se spremaju za posljedice globalne klimatske promjene i koje pružaju finansijska sredstva potrebna za to će biti bolje pripremljene za budućnost”, stoji na stranici Svjetskog izvještaja o riziku.
Bosna i Hercegovina na ovoj listi spada u zemlje sa srednjim rizikom, Srbija je navedena kao zemlja s visokim rizikom, a Hrvatska s niskim. Kao zemlje koje imaju veoma nizak nivo rizika od prirodnih katastrofa navedene su većinom zemlje Evrope i Sjeverne Amerike, dok se nekoliko zemalja s veoma visokim rizikom nalazi u Africi, jugoistočnoj Aziji i Južnoj i centralnoj Americi.

Nema komentara:

Objavi komentar