subota, 10. rujna 2016.

Cillj zavaditi borce ..sve boracke kategorije moraju biti zajedno.. Ministar Salko Bukvarević u bezizlaznoj poziciji

Za sada nemam dodatnih komentara dok ne dobijemo iz ministarstva zapisnik sa zadnje sjednice Radne grupe i termin za novu sjednicu, rekao je za 24sata.info Murat Silajdžija, član Radne grupe

Posljednja sjednica Radne grupe federalnog Ministarstva za izradu prijedloga Zakona o demobilisanim borcima - veteranima rata prekinuta je uslijed neusaglašenih stavova članova Radne grupe. Naime, jedini zaključak prekinute sjednice je taj da su stavovi ostali neusaglašeni, a članovi te grupe očekuju dostavljanje zapisnika s te sjednice i zakazivanje termina nove sjednice jer je rok do kada se prijedlozi trebaju dostaviti četvrtak 15.septembar. 

-Za sada nemam dodatnih komentara dok ne dobijemo iz ministarstva zapisnik sa zadnje sjednice Radne grupe i termin za novu sjednicu, rekao je za 24sata.info Murat Silajdžija, član Radne grupe. Prema nekim saznanjima. ministar Salko Bukvarević navodno je pripremio firizirani izvještaj kojeg će dati u javnost i objaviti da je raspustio Radnu grupu i proglasiti da je njen rad završen. Na taj način će tvrdi naš izvor iz Parlamenta Federacije BiH ministar Bukvarević klasičnim izvrtanjem teza i činjenica, spinovanjem objaviti kako u predstavnicima boraca nema partnere za zajedničku izradu prijedloga Zakona.


-To, međutim, nije tačno. Namjera ministra Bukvarevića i jeste bila da se stvori slika kako su se borci zavadili i podijelili, da ja objašnjavam ko je primjerice Esudin Džafić ili Esudin Džafić da objašnjava ko sam ja, ili Vlado Marušić koji osporavaju svačiji legitimitet, očito po nečijim nalozima i za neki svoj interes. To nije suština, a ako ćemo o tome neka Marušić pojasni šta u njegovom tzv.Savjetu branitelja predstavlja čovjek iz Tomislavgrada koji je javno i otvoreno pozvao Dragana Čovića da proglasi treći entitet. Ima li takav čovjek legitimitet da predstavlja interese veterana Armije RBiH. Ja, u ime saboraca iz 4.Korpusa Armije RBiH kažem da nema i to ne smije tražiti preko nas koji se nalazimo od tunela na Ivanu do Jadranskog mora i naše obale u Neumu, rekao je član Radne grupe Nermin Bise. 

On je još napomenuo kako se bježi od suštine problema, a to je gaženje osnovnih ljudskih i građanskih prava veterana Armije RBiH navodeći kako nijedno slovo, zarez ni tačka koju su predložili članovi Radne grupe van Mini1starstva (Silajdžija, Branko Matošin, Ibro Žiga i Bise) nije podržan ni prihvaćen. 

-Mi smo borci Armije Republike BiH koji smo se odazvali pozivu Predsjedništva Republike BiH i stali u odbranu naše Republike. Ta je Republika sa svojom zastavom službeno priznata u Ujedinjenim nacijama i samo iz toga crpimo ostvarivanje naših prava u skladu sa temeljnim principima građanskih i ljudskih sloboda i prava, izričit je Bise. 

Predsjednica Radne grupe ministarstva Tatjana Pejaković još nije dostavila zapisnik sa sjednice održane 31.avgusta, a rok za završetak rada Radne grupe je, podsjetimo, 15.septembar. U najtežoj situaciji je ministar Salko Bukvarević koji će morati donijeti odluku šta i kako dalje, ali i snositi odgovornost pred veteranima čije strpljenje je na izmaku. 

Nema komentara:

Objavi komentar