subota, 10. rujna 2016.

Arapović: Bezakonje u BiH krenulo je kada je politički vrh počeo osporavati presude sudova

Kredibilitet najviših pravosudnih institucijama u BiH podobro je poljuljan, naročito posljednjih nekoliko mjeseci. Na ovu opasnost upozoravaju i domaći i međunarodni stručnjaci, piše Patria.

Vlasti iz bh. entiteta Republika Srpska ne priznaju rezultate popisa Agencije za statisiku BiH! Vojnu imovinu ne žele uknjižiti sa entiteta RS na državu BiH, uprkos presudu Ustavnog suda BiH.

Opstrukcije pravnog sistema dolaze i iz Federacije. Ustavni sud FBiH naložio je Parlamentu FBiH donošenje novog zakona o Turizmu FBiH još 2014. godine, ali to nije desilo do danas! Vlada KS osnovala je novu turističku zajednicu, iako Ustavni sud FBiH još nije ocijenio ustavnost Zakon o turizmu u KS...

Konačno, više od 90 presuda Ustavnog suda BiH nisu realizirane do danas, među kojima su i one koje se odnose na zabranu diskriminacije djece, ali niko zbog toga nije snosio posljedice!

Rektor sarajevskog univerziteta Rifakt Škrijelj javno je rekao da neće dostaviti dokumentaciju Ministarstvu civilnih poslova BiH, koje je pozvalo na reviziju državljanstava građana koji su državljanstvo BiH stekli naturalizacijom između 1992. i 1996. godine. Škrijelj navodno spada u kategoriju čije državljanstvo podliježe reviziji, ali se neće odazvati pozivu ministarstva. Pravda to riječima da je predugo u BiH, i da je previše dao za BiH da bi sada neko vršio reviziju njegovog državljanstva. 
Adis Arapović, politolog i analitičar smatra da je bezakonje u BiH počelo onog dana kada je najviši politički vrh počeo javno osporavati presude sudova i svjesno raditi na rušenju kredibiliteta pravnog poretka, promovirajući time pravnu nesigurnost i nejednakost. Vidljivo je, kaže, da upravo političari i nosioci javnih funkcija prednjače u podsticanju na anarhiju, a onda će im ta anarhija pokucati na vrata.
- Potpuno je nevažno šta mi pojedinačno mislimo o nekoj obavezi koju prema državi imamo. Ukoliko neko
smatra da je bilo kojim aktom ili nalogom državnih institucija oštećen ili diskriminiran, postoje instance gdje se to dokazuje, akti osporavaju, a država tjera da nepravdu ispravi – kaže Arapović za novinsku agenciju Patria.


- Da se nisu sistematski ignorirale presude ustavnih i drugih visokih sudova, danas bi se u Mostaru građani spremali za lokalne izbore, Federacija bi imala Zakon o turizmu, politički vrh Republika Srpske ne bi potpuno zagadio politički prostor referendumskim cirkusom, i da ne nabrajam 90 ovakvih primjera. Diletantizam kod političara koji sebe proglašavaju u probosanske i privržene ustavnom patriotizmu doveo je do ove situacije da ljudi uzimaju pravdu u svoje ruke, ismijavajući zakon, red i poredak, a sve nas koji se trudimo biti odgovorni građani podstiču da radimo isto. Ili prželjkuju ili nisu svjesni da naj taj način klzimo ka banana republici, kolumbijskom kartelskom poretku bezakonja, nasilja, nepravde i nereda, kada više ni život neće biti svetnja – smatra Arapović

Nema komentara:

Objavi komentar