subota, 10. rujna 2016.

Gdje Dodik stane on produži i obrnuto: Šta se krije iza Čovićeve priče o zatvaranju OHR-a

Politička simultanka Milorada Dodika i Dragana Čovića sa bh. kolegama i međunarodnom zajednicom nastavlja se. Gdje ja stadoh ti produži, mantra je lidera SNSD-a i HDZ BiH. I odlično sa nadopunjavaju.
Prijateljstvo, biznisi, politika i gotovo pa „bratstvo“ veže ovaj politički dvojac.
Do sada Dodik je bio glavni galamdžija. Zamjerao se svakome. Svađao, izgovarao razne pogrdne riječi na račun političkih protivnika ne štedeći nikoga.
Kontinuirano pljuje po Tužilaštvu i Sudu BiH. Povremeno po Ustavnom sudu BiH, ovisno od toga da li mu odluka odgovara ili ne.
Prozivao i proziva, i ismijava visokog predstavnika Valentina Inzka, uporno već godinama traži zatvaranje OHR-a.
Čović to radi suptilnije. Poigrava se i on sa svima, ali nije politički kabadahija poput svog prijatelja iz Laktaša. Upakovano u evropski celofan sa mašnom lider HDZ BiH i HNS polako ali sigurno, jer još nije naišao na znak „stop“, otvara vrata projektu oživljavanja tzv. HRHB.
Tako je Čović tokom razgovora sa Inzkom govoreći o evropskom putu BiH rekao „da mu nije jasno kako neko može zamisliti da idemo dalje u razradi tog puta ako unutar sebe imamo OHR i PIC“.  

- To moramo sami riješiti. Tačno, strategija čitave moje politike koju vodim personalno kao član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i ono što radim kroz stranku i HNS, jeste da u ovom izbornom ciklusu to moramo završiti, rekao je Čović. 
I on je Inzku rekao da OHR treba ugasiti. Golema smetnja su taj Ured visokog predstavnika i PIC na putu ostvarenja njegovih „paklenih planova“.
Kada bi se ugasili onda bi prodisao punim plućima i uz Dodikovu svesrdnu pomoć ostvario svoj san-odnosno san Franje Tuđmana i Mate Bobana. A Dodik bi svijetla obraza mogao obići grob Dobrice Ćosića i tvorcu srpske nacije glasno reći - prva država srpska s ove strane Drine napokon je prava država.
Korak po korak, ne žuri Čović. Rekao nam je da će referenduma u RS biti, da ga on podržava, ali da će 26. septembra biti sve isto.
Dakle, zna on već šta i kako će biti jer Dodik i on jedan drugom vraćaju razne usluge i nema fule u njihovim igrama.
Zna Čović i da je referendum neustavan i antidejtonski, i uz ruskog ambasadora u BiH jedini je koji pruža javno podršku svom prijatelju. Ali, poznavajući ga i način njegovog političkog djelovanja, debelo će to naplatiti u naredne dvije godine od svog partnera.  
Da se to jasno pročitati iz njegove izjave:
- Odmah nakon izbora nastojat ću nametnuti tu dinamiku kako bi se riješila pitanja provedbe odluke Suda u Strasbourgu u slučaju Sejdić-Finci, reorganiziranja BiH kako opet ne bi došli blizu neke sljedeće kampanje za izbore.
Poruka više nego jasna. Nakon 2. oktobra slijedi njegova žestoka ofanziva za vraćanja na početne pozicije, odnosno Vašingtonski sporazum i izvorni Ustav FBiH. HRHB živa, samo je naravno upitno šta će biti sve u njenom sastavu.
Da li će to biti ona HRHB koju je gradio Boban pod Tuđmanovim budnim okom i za koju sada u Hagu čekaju izricanje pravosnažne presude za udruženi zločinački poduhvat Prlić i drugi ili će se Čović zadovoljiti i sa manjom teritorijom bez recimo Posavine, jednog dijela SBK.... ostati samo na Hercegovini, a u „političkom Sarajevu“ ( novi termin u pojedinim medijima) i dalje govoriti o neravnopravnosti Hrvata i ugroženosti.
Ne treba zaboraviti da se Čović davno odrekao Hrvata koji su se vratili u manji bh. entitet, a ne govori nikada ni o etničkom čišćenju i zločinima koji su nad njima počinjeni. Njih 12.000, od prijeratnih 220.000 koliko ih je tamo živjelo, ionako mu ništa ne znače. O ugroženosti svojih sunarodnjaka u RS ni riječi nikada ne izgovara.   
Žuri se njemu dobrano, vidi se to počev od pisma OHR-u prošle sedmice, pa ovih posljednih izjava,  jer valja sada u stopu pratiti Dodika, kako bi koordinirano djelovali na finalnom razvaljivanju države Bosne i Hercegovine.
Čović indirektno traži zatvaranje OHR-a. Samo je zaboravio da nisu ispunjeni famozni 5+2 uslovi. Formalno pravno posmatrano svi su usvojeni, ali nije najvažniji - zakon o raspolaganju državnom imovinom.
Najavljuje li to on možda da bi i to čudo moglo da se desi? Da usvajanje ovog zakona predloži pod uvjetom da se raspakuje paket vlasti na državnom nivou, te da Dodika napokon uvuče u vladajuću koaliciju što zagovara od izbora 2014. godine. 
I da! Najvažnije! Za plan koji imaju moraju imati političkog partnera i u bošnjačkom narodu. A imaju li ga? Imaju! 

Nema komentara:

Objavi komentar