utorak, 12. siječnja 2016.

Verbalni ispadi politicara koji se mogu cuti na javnoj sceni su dio politicke svakodnevnice BiH :-[ Rasisticki, nacionalisticki ili seksisticki ispadi politicara, tek u rijetkim prilikama nailaze na osuda javnosti, a u najvecem broju slucajeva cak nailaze na simpatije. :-\......

Verbalni ispadi politicara koji se mogu cuti na javnoj sceni  su dio  politicke svakodnevnice BiH :-[
 Rasisticki, nacionalisticki ili seksisticki ispadi politicara, tek u rijetkim prilikama nailaze na osuda javnosti, a u najvecem broju slucajeva cak nailaze na simpatije. :-\......
........ Prostacenje, vulgarnost i primitivizam, umjesto ugladjenosti, pristojnosti i uvazavanja ........ jako   pozeljna osobina koja sve vise dominira u javnom zivotu. :-\



Sto se tice ove psovacke, lincerske komunikacije, ona se na neki nacin prezentuje kao neka vrsta junastva ...............tako se melju protivnici i ako se oni tome nisu u stanju suprotstaviti," nista bolje nisu ni zasluzili". 
To je zapravo  jedan nacin komunikacije koji je vrlo IN........... Ljudi(ci) vide da to prolazi, da se na tome sticu neki poeni, i to poeni u smislu ostvarivanja vece vlasti, i naprosto to dozivljavaju kao nesto kako politika treba izgledati.
 
Mediji tragaju  za senzacijom. Ta  pocast....... tabloidizacija senzacionalizma, agresivnog primitivizma, smatra se da prodaje novinu, da je to nesto sto se cita i onda oni teze prema takvima. 
 
Kada  bi  se  postivali nekakvi profesionalni kriteriji i standardi, onda vecina tih ljudi, vecina tih izjava ne bi nikad ugledala svjetlo dana, zato jer one nebi  mogle proci profesionalne standarde.

Medjutim ........... ipak  se krivnja zbog toga ne moze prebaciti samo na novinare, vec i na vlasnike medija, koje iskljucivo zanima profit, a njega je jedino moguce ostvariti dobrim tirazom  novina ili slusanoscu i gledanoscu emisija. 
Upravo zbog toga podilazi se primitivizmu, verbalnom lincu i prostakluku najnize vrste, koji njihove protagoniste pretvaraju u "junake" bez dlake na jeziku.

Ovi politicari i ova politika ce proci......... ja se bar nadam. Proci ce ova politika kakva se sada vodi u Bosni i Hercegovini. Ona ne moze imati neki trajniji karakter. Vidite da nista trajnije nije ni ucinila. Nikakvih ozbiljnih, pozitivnih tragova iza sebe nije ostavila. 
 Provincijski duh , kakav je karakteristican za govor mnogih politicara , moze biti nadvladan samo kulturom, samo naukom,  obrazovanjem istvaranjem sto veceg kruga ljudi koji ce znati promjeniti situaciju, koji ce znati okrenuti stvari u drugom pravcu.

 Dok god je ova politika aktualna i dok ona odredjuje parametre i nase svijesti i naseg obrazovanja......... i svega, mi necemo napraviti ni  jedan  korak naprijed. 
Samo kada se ona zavrsi............(a ja se nadam da ce se  zavrsiti) ,tada ce  BiH i svi njeni gradjani   odbaciti takav sistem vrijednosti i takve izjave kakve se danas cuju.

Nema komentara:

Objavi komentar