četvrtak, 8. rujna 2016.

Rifat Škrijelj: Ne dam dokumente na reviziju, zašto da Bošnjaku u matičnoj državi neko…

BiH – Ne postavlja se pitanje revizije državljanstava onih koji su iz Knina prešli u entitet Republika Srpska i stekli državljanstvo, govori Škrijelj
Rifat Škrijelj, rektor najveće visokoškolske institucije u BiH, Univerziteta u Sarajevu, jedan je od 20.000 građana porijeklom iz Sandžaka čije državljanstvo podliježe reviziji koju do 5. oktobra ove godine provodi Ministarstvo civilnih poslova BiH. U razgovoru za „Avaz“ Škrijelj kaže da ne namjerava predavati dokumentaciju koju je prema javnom pozivu objavljenom na internetskoj stranici Ministarstva dužan dostaviti.
Tri pasoša
Ističe da 35 godina živi u Sarajevu, a da je set dokumenata neophodnih za reviziju dostavio pri predaji zahtjeva za državljanstvo te da se dokumenti građana koji su dobili državljanstvo u datom periodu nalaze u matičnim uredima općina u kojima je vršen naknadni upis u knjigu državljana i knjigu rođenih.
– Ja sam po više osnova, po zakonu stekao državljanstvo BiH i pripadam kategoriji građana obuhvaćenih tom revizijom i bit će mi zaista veliko zadovoljstvo da se i ovaj put prekontroliše taj način kako sam kao prijeratni asistent na Prirodno-matematičkom fakultetu, pripadnik Armije RBiH u ratu, kojem već treća lična karta i treći pasoš u ovoj zemlji istječu, biti revidiran – kaže Škrijelj.
On ne spori pravo i obavezu Ministarstva civilnih poslova BiH da kontrolira način na koji su građani stjecali pravo na državljanstvo. No, sam način na koji se to radi smatra diskriminirajućim, iako kaže da ne misli da je to bila namjera Ministarstva s Adilom Osmanovićem na čelu.
– Jer, ne postavlja se pitanje revizije državljanstava onih koji su iz Knina prešli u entitet Republika Srpska i stekli državljanstvo. Oni imaju entitetsku formu zaštite, imaju Ugovor o specijalnim odnosima između RS i Srbije i nemaju nekih velikih problema na tom fonu – podsjeća Škrijelj.
Ciljana provjera
Stoga, smatra Škrijelj, aktuelna revizija može biti samo na štetu Bošnjaka. On navodi i da ga je kontaktirao veliki broj ljudi koji podliježu reviziji, izražavajući zabrinutost zbog aktuelnog procesa. Prema njegovom mišljenju, tragično je i apsurdno da neki građani BiH mogu birati i biti birani na izborima u drugoj državi, a da su za Bošnjake propisana posebna pravila.
– A postavlja se pitanje može li neko ko je Bošnjak u matičnoj državi imati državljanstvo. Pri tome da tom Bošnjaku reviziju sutra može raditi službenik koji je državljanin druge države. I to ima u dokumentima. To su tragična pitanja – zaključuje Škrijelj.

Nema komentara:

Objavi komentar