nedjelja, 11. rujna 2016.

Izbori: Zašto se lažemo da bismo glasali za Konstantina?

Ne mora niko ići u Teslić da bi glasao za nekog svog konstantina. Možemo to svi uraditi u svojim općinama
Piše: Elvir HUREMOVIĆ
Konstantin Savić, nezavisni kandidat za načelnika Teslića, preko noći je postao zvijezda društvenih mreža, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u regiji.

Razlog je, naravno, njegovo predizborno obraćanje na RTRS-u. Ima li neko da nije gledao? Ako ima takvih, evo, neka pogledaju
Konstantin je ispočetka izazvao podsmijeh. Reklo bi se očekivano. I s razlogom. Čovjek, jednostavno, ne može a da se ne nasmije dijelu obraćanja o kupljenju šljiva.
Krik očajnika
Nakon toga dobar dio zajednice na društvenim mrežama je počeo ozbiljno shvatati Konstantina. I, opet, s razlogom. Toliko iskrenosti, ogorčenosti na trenutni sistem u kojem živimo, želje da se nešto konačno promijeni, rijetko se može čuti u političkim obraćanjima. A Konstantinovo obraćanje jeste upravo to - političko. Ali isto tako je i krik očajnika kojem je, očigledno, dozlogrdilo.
Zašto je Konstantin, dakle, postao toliko popularan? Zato što smo se mogli malo nasmijati u ova teška i turobna vremena, zato što je iskočio iz ustaljenog šablona tokom predizbornih kampanja i na kraju - glavni razlog - zato što je rekao ono što veliki broj građana misli. Nespretno, nezgrapno, ali rekao.
Na Facebooku ćete naći stotine, možda i hiljade komentara onih koji se slažu sa Konstantinom. Veliki broj komentatora tvrdi da bi glasao za Konstantina "samo da je kandidat u njegovoj općini". Neki čak pišu i da bi se rado preselili u Teslić, samo da glasaju za njeg. Većina njih to piše ozbiljno, ubijeđena da bi svoj glas dala baš dobrodušnom, poštenom, iskrenom Konstantinu, čovjeku spremnom da se uhvati u koštac s nepravdom i obračuna sa stranačkim poslušnicima u administraciji.
Pri tome lažu sami sebe i ne primjećuju vlastito licemjerje.
Jer, ne mora niko ići u Teslić da bi glasao za nekog svog konstantina. Možemo to svi uraditi u svojim općinama. Nije valjda da se na silnim kandidatskim listama ne može naći nijedan čovjek sličan Konstantinu Saviću, niko u čiju iskrenost, poštenje i želju da nešto uradi za zajednicu ne vjerujemo?
Budi kao Konstantin
Ako i prihvatimo "opravdanje" da takvih nema na listama u našim općinama, opet postoji rješenje.
Budimo mi konstantini! Ponudimo mi biračima u svojim općinama ono zbog čega smo podržali Konstantina: rad za zajednicu, iskrenost, poštenje, pravdu, borbu protiv korupcije, depolitizaciju administracije... Podršku ćemo, ako je suditi po onome što čitamo, imati. Zar ne?
Jedan konstantin ne može donijeti promjene, mnogo konstantina može.
Ili je, ipak, lakše kao do sada: da "navijamo" i podržimo "naše" kakvi god da su i da čekamo neki (sitan) šićar. Da nismo takvi, imali bismo mnogo konstantina u vlasti.

Nema komentara:

Objavi komentar