petak, 9. rujna 2016.

Ekonomski rast BiH počeo hvatati zamah

Ekonomski rast BiH počeo hvatati zamahBiH danas povlači prvu tranšu nedavno odobrenog kreditnog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom, vrijednog 1,081 milijarde KM i to po do sada najpovoljnijim uvjetima.

Prva tranša kredita iznosu od 154.155.170 KM, od kojih trećina pripada Republici Srpskoj, a dvije trećine Federaciji BiH.
Važni izazovi
Kako je nakon sjednice Izvršnog odbora MMF-a saopćeno Tao Zhang, zamjenik direktora i vršilac dužnosti predsjedavajućeg Odbora, dao je sljedeću izjavu:
- Oporavak ekonomije u Bosni i Hercegovini poslije globalne finansijske krize na dobrom je putu, s rastom koji je u 2015. godini dostigao 3,2 posto uprkos fiskalnoj konsolidaciji. Međutim, približavanje prihoda nivou u naprednim europskim državama i dalje zaostaje, a nezaposlenost, posebno među mladima, ostaje na veoma visokom nivou. Pred zemljom ostaju važni izazovi u smislu poboljšanja poslovne klime, unapređenja fiskalne politike i očuvanja stabilnosti finansijskog sektora - naveo je Zhang.
On je istakao značaj usvajanja zakona o radu u FBiH te naveo da je opredjeljenost vlasti da smanje zaposlenost zaposlenost u javnom sektoru primjerena.
- Zajedno sa poboljšanim usmjeravanjem socijalnih davanja i predviđenim reformama penzionog sistema i sistema zdravstvene zaštite, ova će opredijeljenost doprinijeti postepenom smanjenju duga u odnosu na BDP - naveo je Zhang.
U svom saopćenju MMF je objavio i svojevrsnu analizu trenutnog stanja u BiH i prognozu ekonomskog rasta za naredne godine.
Oni su istakli da program bh. vlasti koji je podržan u skladu sa pravilima proširenog aranžmana pruža značajnu priliku za suočavanje sa izazovima na održiv način, uz očuvanje makroekonomske i vanjske stabilnostia. Taokođer, kako navode, omogućit će i finansijsku podršku drugih međunarodnih partnera.
Zanimljiva je prognoza koju je MMF dao vezano za našu ekonomiju. Oni ističu kako je ekonomski rast u Bosni i Hercegovini nedavno počeo hvatati zamah, a vanjski i unutrašnji debalansi su ublaženi.
- U 2015. godini rast je premašio tri procenta uprkos finansijskim ograničenjima koja su prouzrokovala snažniju fiskalnu konsolidaciju nego što se to očekivalo. Međutim, ekonomski rezultati u proteklih nekoliko godina su bili nedovoljni a od izbijanja globalne finansijske krize rast i približavanje prihoda naprednim evropskim ekonomijama zaostaje. U 2015. budžet je bio skoro uravnotežen, a deficit tekućeg računa je smanjen - navode u svom izvještaju.
Oni dalje ističu kako su kratkoročni ekonomski izgledi relativno pozitivni.
Pad cijena
- U skladu sa oživljavanjem ekonomske aktivnosti u regionu, očekuje se da će rast u 2016. godini ostati na 3 posto, kako se javne investicije budu oporavljale nakon problema sa finansiranjem i realizacijom u 2015. godini. S obzirom da se oporavak u Europi nastavlja, a strukturne reforme uspješno sprovode, rast bi se mogao povećati na 4 procenta u srednjoročnom periodu. Očekuje se da cijene nastave da padaju u 2016. godini, uz blagi rast inflacije u kasnijim godinama - ističe se dalje u izvještaju MMF-a
Dalje se navodi da je Međuanrodna zajednica obećala da će pružiti finansijsku i tehničku pomoć kako bi podržala odlučno sprovođenje Reformske agende.
- U proteklih godinu dana, sve vlade su pripremile akcione planove i preduzele značajne korake u implementacije istih - ističu iz MMF-a.
Tri glavna cilja kreditnog programa:
MMF je u svom izvještaju naveo tri glavna cilja ovog kreditnog programa:
Strukturalne reforme: Povećanje potencijala ekonomije za rast i poticanje zapošljavanja u privatnom sektoru kroz intenziviranje strukturalnih reformi kojima se poboljšava poslovno okruženje i privlače investicije.
Fiskalna politika: Poboljšanje strukture i kvaliteta javne potrošnje, uz postepeno smanjenje nivoa zaduženosti javnog sektora.
Finansijski sektor: Oživljavanje kreditne aktivnosti bankarskog sektora, uz očuvanje finansijske stabilnosti kroz reforme finansijskog sektora. Aranžman će takođe pomoći da se unaprijedi koordinacija i saradnja između vlasti u BiH u cilju jačanja jedinstvenog ekonomskog prostora.




Nema komentara:

Objavi komentar