srijeda, 31. kolovoza 2016.

Dodiku kao djetetu treba objasniti da njegovi potezi nisu racionalni

Od sastanka između državnog vrha Srbije i političara iz RS-a može se očekivati da se obavi razgovor u pravcu koji podrazumjeva to, kao kada obavljate razgovor sa djetetom koje je uradilo nešto što nije potpuno racionalno i treba mu objasniti šta je život i šta je okruženje. Mislim da gospodinu Dodiku treba objasniti činjenicu da postoji ogromna razlika između nacionalizma i nacionalnih interesa, istakao je zastupnik u NSRS, Adam Šukalo u razgovoru za Vijesti.ba.
VIJESTI.BA: Premijerka RS-a, Željka Cvijanović izjavila je da PIC radi u funkciji bošnjačke politike. Ako je to tačno zbog čega onda PIC nije donio odluku o zabrani referenduma nego je uputio na dijalog i odgovornost prebacio na domaće političke aktere. Da li je PIC navodno u funkciji bošnjačke politike kao što je Rusija i funkciji Dodikove politike, odnosno da li su ovdašnje politike toliko moće pa mogu da funkcionaliziraju politiku velikih sila u svoje interese?
ŠUKALO: Najsnažnije politike u Bosni i Hercegovini su retrogradne politike Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika. Oni su personalno najodgovorniji političari koji su doveli Bosnu i Hercegovinu i Republiku Srpsku u ovu poziciju. Poruka obojici je vrlo jednostavna i jasna; niti će Bakir Izetbegović pokretanjem apelacije oko Dana Republike osnažiti Bosnu i Hercegovinu niti će Milorad Dodik referendumom koji je raspisao napraviti nezavisnu Republiku Srpsku. Što znači da se i jedan i drugi poigravaju sa nacionalnim osjećajima oba naroda i bošnjačkog i srpskog i da su klasični slugani MMF-a i stranim agenturama koje vječito žele da drže Bosnu i Hercegovinu ispod nivoa koji podrazumijeva da građani BiH mogu normalno raditi i napredovati te ostvarivati one ciljeve koje bilo koji građanin u Evropi može da ostvari.
VIJESTI.BA: Bivši američki ambasador u BiH ocijenio je da je Dodik implementirao Dejtonski sporazum a danas radi na njegovom rušenju. Sjetimo se Dodikov predizborni slogan glasio je ; "Dejton zauvijek". Danas Dodik pominje mogućnost referenduma o otcjepljenju ako se do dogovora ne dođe do 2018.godine, a očito je da Dodik ne želi dogovor. Stoga zašto Dodik upravo odmah ne raspiše takav referendum?
ŠUKALO: Ova situacija može samo pomoći Izetbegoviću i Dodiku u smislu manipulacije uoči lokalnih izbora i spašavanja njihovih uništenih političkih rejtinga kojeg pokušavaju dići pojačavajući nacionalnu retoriku pre izbore. Jasno je bilo kome u BiH ko razmišlja svojom glavom da je ovo sve namješteno. Ono na što želim da ukažem u ovom kontekstu jeste da ;  u odnosu na retoriku koju Dodik koristi u RS-u jer se primarno obraća biračkom tijelu RS-a a ne biračkom tijelu Izetbegovića, da je on samo manipulator najjačih nacionalnih osjećaja Srba u RS-u a taj najjači osjećaj je samostalna RS. On taj nacionalni osjećaj neće ni pokrenuti ni ispuniti, on samo manipuliše i iz toga razloga on prosto treba da ode u istoriju i da ga ako se ne može ništa drugo, što prije zaboravi. Najbolji način za to su izbori.
VIJESTI.BA: Dodik je jučer rekao kako ga ne zanimaju saopštenja PIC-a, da bi jutros rekao kako je PIC u službi terora nad Srbima. 
ŠUKALO: Još jednom ističem da je on manipulator. Mi smo kao poslanici NSRS prije dva dana bili pozvani da potpišemo izjavu da je referendum o Danu RS-a u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Drugi stav te izjave kaže da republičke vlasti i institucije ne osporavaju autoritet Ustavnog suda BiH. Ta izjava je trebala da spasi Dodika uoči sjednice PIC-a. Mi iz Saveza za promjene tu odluku nismo htjeli da potpišemo, mi smo glasali za referendum i glasat ćemo 25.tog  na referendumu da Dan Republike ostane 9.januara ali nećemo učestovati u manipulacijama druge vrste kojima Milorad Dodik pokušava RS da gurne u još težu poziciju na međunarodnom političkom planu?
VIJESTI.BA: Sinoć je održan sastanak državnog vrha Srbije a za sutra je najavljen sastanak sa političarima iz RS-a. Šta se može očekivati od toga sastanka?
ŠUKALO: Može se očekivati da se obavi razgovor u pravcu koji podrazumjeva koji kao kada obavljate razgovor sa djetetom koje je uradilo nešto što nije potpuno racionalno i treba mu objasniti šta je život i šta je okruženje. Mislim da gospodinu Dodiku treba objasniti činjenicu da postoji ogromna razlika između nacionalizma i nacionalnih interesa. On se polako pretvorio u nacionalistu a kao Srbin koji živi u RS-u, moram da kažem da on nije zaštitnik srpskih nacionalnih interesa u BiH već je upravo njegova politika uradila sve suprotno od nacionalnih interesa Srba u BiH?
VIJESTI.BA: Kako komentarište jednu paradoksalnu situaciju u kojoj što je više pozivanja na mir, pomirenje i stabilnost, utoliko izgleda u zadnje vrijeme imamo više tenzija?
ŠUKALO: Još jednom ponavljam da je ovo svjesno urađeno da je ovo manipulacija, da akteri ove priče Izetbegović i Dodik, koji su ovo sve zakuvali imaju potpuno drugi cilj. I mogu na kraju da poručim; ako je Milorad Dodik toliki baja onda treba da pozove građane RS-a da se izjasne o tome da li žele da ostanu da žive u ovako uređenoj BiH a ne da manipuliše sa pričom o referendumu koja ima za krajnji cilj upravo ovo što sam rekao.
Razgovarao: Nihad Hebibović

Nema komentara:

Objavi komentar