subota, 9. siječnja 2016.

Zukić: Svi koji obilježavaju 9. januar uzdižu stravična ubijanja i protjerovanja


Deveti januar će uvijek sve prijatelje istine i pravde u svijetu podsjećati na gorki užas, genocid, najmračniji prostor u Evropi, podjećati na tvorevinu nastalu agresijom i genocidom koja i danas uskraćuje ljudska prava i slobode Bošnjacima i Hrvatima, ocijenio je danas generalni sekretar Stranke demokratske akcije, zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Amir Zukić.  

Svi koji danas obilježavaju Dan RS-a, slave genocid i agresiju, uzdižu stravična ubijanja i protjerivanja. Nikada ne smijete zaboraviti da je entitet, čiji dan danas proslavljate, nastao na vapajima stotina hiljada žrtava, na kostima ubijene djece, na silovanjima… da su njeni temelji genocid i najstrašniji zločini protiv čovječnosti - poručuje Zukić.

U izjavi za javnost, podsjeća da je Venecijanska komisija na svojoj 96. plenarnoj sjednici usvojila mišljenje da je izbor 9. januara za "Dan Republike” podstaknut osjećajima i događajima od značaja za samo jedan narod, dok ga druge zajednice smatraju bolnom uspomenom. U svjetlu toga, zaključuje se da nastavak obilježavanja ovog datuma dovodi do diskriminacije. Nedavno je i Ustavni sud BiH proglasio neustavnim Dan RS-a.

- Bez obzira na mišljenje Venecijanske komisije, odluku Ustavnog suda te na utemeljene konstatacije da je RS nastao legalizacijom najstrašnijih zločina protiv čovječnosti, 9. januar je režim Milorada Dodika nametnuo svim građanima u tom entitetu - zaključio je Zukić.

Nema komentara:

Objavi komentar