subota, 9. siječnja 2016.

Odluke i imenovanja Vlade FBiH: Zaduženja iz decembra od 80 miliona KM

Vlada FBiH jučer je podržala inicijativu za donošenje zakona o turističkim zajednicama i unapređenju turizma u Federaciji, koju je podnio poslanik Hajrudin Havić, a u vezi s presudom Ustavnog suda FBiH od 3. jula 2014. godine, kojom je utvrđeno da Zakon o turističkim zajednicama i promociji turizma u FBiH nije saglasan sa Ustavom FBiH, jer nije ispoštovana procedura prenosa nadležnosti sa kantonalnih na federalnu vlast putem pisanih odluka kantonalnih skupština. Kako se radi o složenoj zakonskoj materiji iz nadležnosti federalne i kantonalne vlasti, bit će razmatrana u redovnoj proceduri.

Oduzimanje imovine
- Vlada FBiH je donijela odluku o izmjenama i dopunama odluke o usvajanju programa utroška sredstava trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo, federalnog Ministarstva energije, rudarstva i industrije, za dugoročno finansiranje projekata putem dodjele kredita za 2015. Odlukom, koja je usklađena s rebalansom budžeta FBiH za 2015, sredstva za ove namjene umanjena su za dva miliona i iznose 6.400.000 KM. Iz istih razloga je izmijenjena odluka o davanju prethodne saglasnosti za alokaciju budžetskih sredstava na račun ovog fonda. Doneseno je više odluka o davanju prethodne saglasnosti za dodjelu dijela sredstava iz ovog fonda privrednim društvima za dugoročno finansiranje projekata putem kredita: Coniti d.o.o. Tešanj i EM-Oniks d.o.o. Lukavac po 300.000 KM, a Lafat Komerc d.o.o. Kalesija i FEAL d.o.o. Široki Brijeg po 600.000 KM. Union banka će s korisnicima sredstava ugovarati sve bitne elemente za zaključenje ugovora o kreditu, u roku ne dužem od 15 dana od dana objave rješenja u Službenim novinama FBiH, ističu iz Vlade.

Prihvaćene su i preporuke Evropske komisije iz izvještaja za BiH za 2015. godinu: "Federalna Vlada je saglasna da u daljnjim reformama u procesu evropskih integracija unaprijedi i intenzivira saradnju s vladama kantona. U skladu s ključnim nalazima EK-a, Vlada FBiH u potpunosti podržava osiguravanje svih neophodnih mehanizama i uslova za preuzimanje i upravljanje oduzetom imovinom stečenom krivičnim djelima. Stoga je Vlada opredijeljena za osiguranje svih neophodnih materijalnih, kadrovskih i drugih pretpostavki za što skoriji početak rada Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom, kako bi uspješno bio primjenjivan Zakon o oduzimanju imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom. Ured Vlade FBiH za evropske integracije zadužen je da nastavi informirati Vladu o obavezama koje proističu iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju".

Članovi izvršne vlasti usvojili su izvještaj o zaduženju FBiH po osnovu emisije trezorskih zapisa, koji će uputiti Parlamentu Federacije. Na aukciji 15. decembra 2015, Federacija je ponudila 2.000 trezorskih zapisa nominalne vrijednosti 10.000 KM po zapisu (ukupno 20.000.000 KM), s rokom dospijeća 273 dana.

- Za vrijeme trajanja aukcije pristiglo je 15 ponuda za kupovinu 5.081 trezorskog zapisa, u ukupnom iznosu od 50.810.000 KM, prihvaćeno je sedam i prodano svih 2.000 zapisa ukupne nominalne vrijednosti 20.000.000 KM. Trezorski zapisi, koji dospijevaju na naplatu 14. septembra ove godine, prodati su po prosječnoj ponderisanoj kamatnoj stopi od 0,26 posto na godišnjem nivou. Kompletnu emisiju zapisa otkupio je bankarski sektor. Vlada je usvojila i izvještaj o zaduženju Federacije po osnovu emisije obveznica prodanih putem aukcije 17. decembra. 

Federacija je ponudila 60.000 obveznica nominalne vrijednosti 1.000 KM po obveznici (ukupno 60.000.000 KM), s rokom dospijeća od tri godine. Za vrijeme trajanja aukcije pristiglo je 30 ponuda za kupovinu 93.950 obveznica u ukupnom iznosu od 93.950.000 KM. Prihvaćeno je 16 ponuda, te prodano svih 60.000 obveznica ukupne nominalne vrijednosti 60.000.000 KM. 

Obveznice su prodate po prosječnoj ponderisanoj kamatnoj stopi od 2,211 posto na godišnjem nivou i dospijevaju na naplatu 18. decembra 2018, a njihov stopostotni kupac je bankarski sektor, naveli su iz Vlade.

Članovi Vlade prihvatili su informaciju o stanju u elektroenergetskom sektoru Federacije, s prijedlogom mjera, koja će biti biti proslijeđena Domu naroda Parlamenta FBiH. Ovaj dom je u nastavku 4. sjednice 19. novembra 2015 odlučio da održi tematsku sjednicu Stanje u elektroenergetskom sektoru s prijedlogom mjera. 

- Navedena je potreba revizije programa o prestrukturiranju elektroenergetskog sektora u FBiH, imajući u vidu činjenicu da Dom naroda PFBiH nije dao saglasnost na program, zbog čega on nije u primjeni. Uz izmjene Zakona o javnim nabavkama BiH, istaknuta je potreba da planovi elektroprivreda i rudnika budu koncipirani tako da omoguće rudnicima, ne samo rast obima proizvodnje već i poboljšanje efikasnosti i znatno višu produktivnost. Potrebno je pristupiti izgradnji kapitalnih projekata (TE Tuzla 7, HE Vranduk, HE Janjići, VE Podveležje, TE Kakanj 8, VE Mesihovina, CHE Vrilo, RITE Banovići, fotonaponskih elektrana), napominju iz Vlade.

Vlada Federacije dala je Nadzornom odboru JP Željeznice FBiH prethodnu saglasnost za razrješenje dosadašnjih članova uprave zbog gubitka povjerenja većinskog vlasnika kapitala. Data je prethodna saglasnost da na ove pozicije, do šest mjeseci ili do okončanja konkursne procedure, kao vršioci dužnosti budu imenovani za v.d. izvršnog direktora za poslove željezničke infrastrukture Zulfo Robović, za v.d. izvršnog direktora za ekonomske poslove Ivan Brkić Ivić, za v.d. izvršnog direktora za poslove razvoja i investicija Rešad Mandžo, za v.d. izvršnog direktora za pravne i kadrovske poslove Rusmir Agić, dok će v.d. izvršnog direktora za poslove željezničkog operatera biti imenovan naknadno.

- Doneseno je i rješenje o izmjeni rješenja o imenovanju predstavnika Vlade FBiH u Radnu grupu Vijeća ministara kojim je, umjesto Jasenka Muharemagića, imenovan Alen Taletović. Osnovano je i Stručno radno tijelo Vlade FBiH koje čine Elmir Jahić (predsjednik), Jelena Trutina, Muamer Ćulum, Miljenko Jelić i Dijana Bukovac (članovi). Njihov zadatak je pripremanje prijedloga drugostepenih rješenja koja donosi Vlada FBiH, u skladu sa Zakonom o reviziji privatizacije državnog kapitala u privrednim društvima i bankama Federacije. Za punomoćnike koji će je zastupati na skupštinama privrednih društava Vlada je ovlastila Kenana Osmanagića (JP Hrvatske pošte d.o.o. Mostar), Samira Iskrića (RMU Banovići), Ernesta Đonku (BH Pošta d.o.o. Sarajevo) i Esada Osmanbegovića (JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar). Vlada FBiH je donijela rješenje o razrješenju Bekira Isakovića, člana UO Fonda za studentske zajmove, radi podnošenja neopozive ostavke, te donijela rješenje o privremenom imenovanju Jasminke Bratić za člana ovog UO na najviše tri mjeseca, odnosno do isteka mandata predsjednika i članova UO Fonda, saopštili su iz Vlade FBiH.

Pretis i Terminali

Date su i prethodne saglasnosti Nadzornom odboru privrednog društva Igman d.d. Konjic za imenovanje Đahida Muratbegovića za vršioca dužnosti direktora, Šaćira Herića za v.d. izvršnog direktora za Proizvodno-tehnički sektor, Miroslava Šaina za v.d. izvršnog direktora za Sektor osiguranja kvaliteta i Armina Sarajlića za v.d. izvršnog direktora za marketing, finansije, pravne i opšte poslove, na period do šest mjeseci.

- Vlada je dala prethodnu saglasnost na prijedlog za imenovanje članova NO PD PRETIS d.d. Vogošća i to Mehmeda Konakovića za predsjednika i Sanjina Čekića za člana ovog odbora. Data je prethodna saglasnost da se Rifat Fetić (predsjednik), Sanel Halilbegović i Miroslav Rozić (članovi) imenuju u NO PD Oerator-Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo. Nadzornom odboru Terminala data je prethodna saglasnost za imenovanje Džemala Bašića za v.d. direktora i Eugena Šuška za njegovog zamjenika, na period do šest mjeseci, odnosno do okončanja konkursa. Vlada je saglasna i da sa imenovanjem Šabana Rizvića i Ekrema Čagalja za članove NO PD BNT-TMiH d.d. Novi Travnik, istakli su iz Vlade, a Zinaida Mehmedbegović - Jarebica i Nermin lković biće članovi NO Tehničko-remontnog zavoda Hadžići.

Nema komentara:

Objavi komentar