subota, 9. siječnja 2016.

Poslanik SDA očekuje da VMBiH ispoštuje zaključak: Priča o uštedama postaje neozbiljna

Nakon što su državni poslanici na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH, uoči Nove godine, većinom glasova podržali zaključak Salke Sokolovića (SDA), prema kojem uposlenim u institucijama sa platnim koeficijentom četiri i više pripada regres od jedne KM, a onim sa nižim koeficijentom po 300 maraka, Sokolović očekuje da usvojeni zaključak Vijeće ministara BiH ispoštuje

Kako nam je pojasnio ovaj poslanik, unazad dvije godine Vijeće ministara BiH je donosilo odluku o regresu uvijek prije donošenja budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza. Ova odluka je, kazao je Sokolović, bila definisana na način da svi zaposleni koji imaju koeficijent četiri i više dobivaju regres jednu KM, a uposleni sa nižim koeficijentom 300 KM.

- To je trebala postati praksa, međutim, prilikom iščitavanja teksta budžeta uočio sam da je Vijeće ministara donijelo odluku, a da o tome nije informiralo Parlament ni poslanike, da se svim zaposlenim u institucijama dodijeli 300 KM regresa bez obzira na koeficijent. Reagovao sam zaključkom, jer je to od Vijeća ministara BiH bilo krajnje neodgovorno. Postoji činjenica da nas niko nije za to pitao, da nam je nešto potureno, čime se poslanike stavilo pred sud i osudu javnosti na način da zloupotrebljavamo povjerenje, budući da smo se obavezali na štednju, poručio je Sokolović.

Nema komentara:

Objavi komentar