subota, 9. siječnja 2016.

Lovrenović i Pandžić isisali 380.000 KM iz ministarstava


Kako jedna od najuspješnijih izdavačkih kuća u BiH godinama isisava novac iz ministarstava u Federaciji BiH i Republici Hrvatskoj, saznajte iz istraživanja urednika Mahira Sokolije. Vlasnik izdavačke kuće Synopsis Ivica Pandžić, s urednikom Ivanom Lovrenovićem, samo je za pet knjiga iz edicije “Bosna Srebrena” uspio izvući nevjerojatnih 380.000 KM.
Glavni urednik Stava Filip Mursel Begović u uvodnoj riječi piše o fenomenima nacionalnog egzibicionizma i vjerskog populizma koji su pridonijeli da se nekim medijima pričini da je teroristička prijetnja reisul-ulemi Kavazoviću na istoj ravni s prijetnjama koje se navodno upućuju vehabijskoj zajednici u BiH.
“Stav” je posjetio Šćipe kod Prozora gdje u lokalnom Domu zdravlja već petnaest godina radi doktor Mustafa Ušćulupić. Rodom iz Banovića, iz skromne rudarske porodice, ovaj doktor će uskoro uz pomoć donacije Turske vojne misije dodatno unaprijediti životne prilike mještana koji su od obližnje bolnice udaljeni stotinjak kilometara.
Obrazovanje odraslih i u BiH shvata se sve više kao prijeka potreba, a o tome kako vam nevladine organizacije mogu pomoći da se zaposlite nakon dodatne edukacije saznajte iz istraživanja Saide Mustajbegović pod naslovom “Čovjek se muči dok je živ”.
Za Stav govore likovni umjetnik Edin Numakadić i mirovna aktivistica Kenze Isnasni.
Šta nas očekuje u 2016. Godini otkriva analiza Zlatka Hadžidedića pod naslovom “Globalni rat ili niz lokalnih ratova”.
“Kome treba Boko Haram?”, istražuje novinarka Enisa Kezo u priči o najsmrtonosnijoj terorističkoj organizaciju u svijetu.
Pregled statistikom neobuhvaćenih radnih mjesta u BiH čitajte iz pera Izeta Perviza pod naslovom “Kad nezaposleni dobro zarađuju”.
Nana Hida Šehmehmedović čuva turbe šejha Hasana Kaimije kod Zvornika i jedina je turbedarka u BiH. U priči o obiteljskoj tradiciji staroj 200 godina pročitajte kako se nana hrabro nosi s izazovima povratničkog života.
Među ostalim, u Stavu možete pročitati i putopis Bojana Budimca koji se našao na neobičnom turniru u Gullubahceu – hrvanju kamila. Jeste li znali da je i u hrvanju kamila moguće namještanje mečeva?
Za Stav i u ovom broju pišu naši kolumnisti Enes Ratkušić, Samedin Kadić, Nikola Petković, Eliezer Papo, Nebojša Šerić-Shoba, Irfan Horozović i Sadik Ibrahimović.

Nema komentara:

Objavi komentar