četvrtak, 14. siječnja 2016.

IGRE BEZ GRANICA: Smjene i razmještaj inspektora u Centralnoj istražnoj kancelariji Granične policije BiH

Zamjenik direktora Granične policije Zijad Srabović postao koordinator Centralne istražne kancelarije što je neviđeno i u dosadašnjoj praksi neprimjenljivo
    Kako nezvanično saznajemo, danas je u Graničnoj policiji smijenjen načelnik Centralne istražne kancelarije Almir Bašić. Na Bašićevo mjesto u svojstvu koordinatora zasjeo je zamjenik direktora Zijad Srabović, inače kadar SBB-a.

    Na današnjem sastanku uposlenika u Centralnoj istražnoj kancelariji nije se pojavio dosadašnji načelnik Bašić, a na istom sastanku otvoreno se prijetilo visokopozicioniranim inspektorima da će biti odstranjeni iz službe kao „kancer“. Navodno, na sastanku je više inspektora razbacano po terenu pod „sumnjom“ da su bili informatori unutrašnjim neprijateljima.

    Tako je jedan od najboljih istražitelja Granične policije Edin Husomanović, koji je pred novogodišnje praznike službeno pohvaljen i nagrađen od direktora Zorana Galića, izbačen i premješten u Foču skupa sa najboljim analitičarem Enesom Ahmetovićem.

    Na udaru je i Ćazim Talić, komandir jedinice Granične policije Zvornik. Protiv njega je Reformska stranka iz RS-a podnijela pritužbu da je prerevnosan u kontrolisanju granice u svom rejonu prema Srbiji, što je bilo dovoljno da se Talić hitno pozove u centralu gdje je dao izjavu inspektorima unutrašnje kontrole.

    Atmosfera u Graničnoj policiji neodoljivo podsjeća na kultni film Balkanski špijun. Nervoza je velika, a mnogi su mišljenja da je ovo pokušaj discipliniranja inspektora koji su očito na tragu nečeg krupnog te da je ovo pokušaj da ih se zaplaši.

Nema komentara:

Objavi komentar