nedjelja, 20. prosinca 2015.

Vođe boračkih organizacija prodale su dušu đavolu

Sakib Poljić iz Priluka kod Živinica ima 62 godine. To je jedino što mu lopovi i kriminalci, kaže, nisu oteli. Sve drugo jesu – firmu u kojoj je nekad radio, radni staž, penziju koju je zaslužio. Od čega i kako živi, ni sam ne zna.
Ruke otimača
– Živim od tableta, ako baš hoćete da znate. Radni vijek proveo sam u „Tuzlaputevima”, a onda došla privatizacija! Da vi samo znate kakav je to kriminal bio. Imam čak i sudsku presudu da mi se za 12 godina uplati radni staž, ali džaba. Ti ne poštuju ni Boga ni zakon. Pitate ko? Kantonalna vlast, koja je firmu gurnula u ruke otimača sa stečajnim upravnikom Bečićem na čelu. Oni su nas unakazili – priča Poljić, koji se s grupom svojih kolega pridružio jučerašnjim radničkim protestima u Tuzli.
Ako država, kažu radnici „Tuzlaputeva”, ne zna šta radi stečajni upravnik Dževad Bečić, neka provjeri njegovu imovinu.
Rakovac: Idem na nadnicu

Husein Rakovac iz Kalesije također je nekad radio u „Tuzlaputevima”. Ima 41 godinu i sedam mjeseci radnog staža, ali niti može u penziju niti na evidenciju Zavoda za zapošljavanje. I on ima presudu da mu se uplati radni staž, ali džaba.
– Zar ja u ovim godinama trebam ići na nadnicu da zaradim za hljeba? Ne mogu se ni liječiti. Nije mi do hodanja, ali na proteste sam došao zbog muke, a ne zbog obijesti. Neka svijet vidi do čega su nas doveli – priča Rakovac.
Mustafa Mulaomerović, „zlatni ljiljan” iz Kalesije, ne može vjerovati da je čelnik udruženja kojem on pripada, njega i mnoge njegove kolege koje su satrali nepravda i bezakonje,  nazvao rušiteljima države. Kaže da je većina čelnika boračkih organizacija, od lokalnog do državnog nivoa, „prodala dušu đavolu” i da, slično sindikalnim vođama, služe, isključivo,  ljudima na vlasti.
– Ne rušimo mi državu, već njihove funkcije koje su proglasili interesom države. Svako od nas koji smo na protestu ima svoj lični problem sa sistemom, pa i ja. U ovoj fascikli koju nosim imam dokaze o korumpiranosti sistema, o bezakonju, ali kome to da kažem? Umalo glavom nisam platio zbog neodgovornosti ljekara u UKC-u Tuzla, ali ih štite tužilaštvo i sud, ustvari sistem – poručuje Mulaomerović.
Pljačke i prevare
Priča obespravljenih radnika nekadašnjeg vrlo uspješnog preduzeća „Tuzla-kvarc” slična je desetinama onih koje govore o uništavanju i pljački industrijskih giganata takozvanog tuzlanskog bazena.
– I prije i poslije rata naša firma je bila vrlo stabilna. A onda su došli privatizacijski žohari. Doveli su za direktora čovjeka koji je na prevaru od nekih ljudi uzeo dionice, neke ljude otpustio, neke sveo na minimalac i poslije toga, pored postojeće, registrirao drugu firmu da bi se preko nje pljačkao “Tuzla-kvarc”. Vlasnici te firme su članovi njegove porodice.  Pitate s kojom je političkom partijom talio: Bio je miljenik i SDA, pa onda SDP-a, a sada se, eno, kune šehadetom. Najviše je talio sa sudom i tužilaštvom. Četiri smo godine s njim na sudu, ali postupak još traje. Uzdamo se u glas naroda koji se čuje ovih dana i koji mora  na vidjelo istjerati sve pljačke i prevare u ovom gradu – kazao nam je Amir Saletović, bivši radnik „Tuzla-kvarca”, kojem su se na jučerašnjem protestu pridružile i kolege Ismet Hasanović, Mustafa Džombić, Jasmin Mujkić i mnogi drugi.

Uzvici pred Sindikatom i Kantonalnim sudom
Pred zgradom Kantonalnog suda u Tuzli jučer se okupilo više od 300 radnika uništenih tuzlanskih firmi “Polihem”, “Dita”, “Livnica”, “Tuzlaputevi”, “Resod Guming”… Na licu mjesta mogu se čuti priče o kriminalnoj privatizaciji i pljački njihovih firmi, ali i o ulozi politike prilikom nezakonite privatizacije njihovih firmi.
Demonstranti su i pred sjedištem Kantonalnog odbora Sindikata TK uzvikivali: “Lopovi, lopovi!”, a to su, prije svega, uputili isključivo Kati Iveljić, koja je, tvrde radnici, odavno izgubila povjerenje obespravljenih radnika.
Protestna kolona radnika prošla je do zgrade Zavoda zdravstvenog osiguranja TK i spaljene zgrade Vlade TK.
Kada se narod digne, krvopije će morati “klepnuti ušima”
Sedamdesetjednogodišnji Šaban Đulović iz Pasaca kod Tuzle i jučer je bio u koloni obespravljenih radnika. Kreće se pomoću štake, ali, kaže, „kreće”.
Bolestan je, ali smatra moralnom obavezom da dođe na proteste i podrži ljude koji traže pravdu. Vjeruje da, kada se narod digne, narodne krvopije morat će „klepnuti ušima”. U stihu nam je odgovorio šta on misli o protestima koji su ovih dana zahvatili BiH.
– Procvjetala plava ljubičica, nema više kandžije i biča. Upamtite: ja sam narod, a ne fukara i huligan, kako to ove sarajevske glavonje kažu. Prisjest će im haramina, Bogom se kunem – kazao nam je kroz suze Đulović.

Nema komentara:

Objavi komentar