nedjelja, 20. prosinca 2015.

Beganoviće ljeti hrani šuma i jezero Perućac, problemi nastupe kada zapada snijeg

Beganoviću najteže pada to što za svoje troje djece i suprugu često ne može objezbijediti ni hranu 
Jasidin Beganović uspjeva prehraniti porodicu tokom ljeta zahvaljujući gljivama koje nalazi u šumi i ribi koju svaki dan lovi u jezeru Perućac, na granici između Bosne i Hercegovine i Srbije.
Dio gljiva i ribe ostavlja za porodicu, a dio prodaje. No, problemi za njega nastupe kada dođe zima i kada zapada snijeg. Gljiva više nema, a ribu je sve teže uloviti, piše bh. novinska agencija Patria.
Ovaj skromni i vrijedni čovjek već nekoliko godina pokušava oformiti malo stado ovaca, ali mu to nikako ne polazi za rukom. Iako, ovce bi za njegovu porodicu značile mnogo lakši život. Tokom ljeta nastavio bi loviti ribu i brati gljive, a tokom zime prodavao bi jagnjad koje bi uzgojio tokom ljeta.
- Ovo je plodan i bogat kraj. Od svog rada se može živjeti. Nažalost, teško je opstati kada nemate ništa – kaže Beganović.
Beganović se sa porodicom vratio u rodne Radoševiće, na samoj obali jezera Perućac, iako su posljednji, najkrvaviji sukobi u BiH koji su započeli '90-ih godina odnijeli na desetke života njegove familije i prijatelja. Sam Beganović proveo je šest mjeseci u logoru Mitrovo polje u Srbiji. Izlagan je najstrašnijim torturama.
Dvadesetak godina poslije prešao je preko svega, i želi nastaviti živjeti u rodnom selu. No, to je za njega sve teže.
Više informacija o ovoj porodici na telefon 062 798 102
Novac možete uplatiti na Udruženje građana "Svjetlo" sa naznakom za porodicu Beganović
Adresa: Ilidža, Plandišta Br 2
UNION BANKA DD Sarajevo
Račun: 1020500000066540
IBAN: BA391020500000066540
Swift: UBKSBA22

Nema komentara:

Objavi komentar