ponedjeljak, 28. rujna 2015.

Vijeće Evrope: Srbija mora platiti građanima BiH 200 miliona eura

Odbor ministara Vijeća Evrope pozvao je Srbiju da primijeni presudu Međunarodnog suda pravde iz Strasbourga i što prije usvoji zakon koji će omogućiti isplatu stare devizne štednje.
Srbija, naime, duguje vlasnicima starih štednih uloga oko 310 miliona eura, a oko 40.000 štediša iz BiH očekuje oko 200 miliona eura.
Srbijanske vlasti se podsjećaju da je sud u julu prošle godine u predmetu "Aličić i ostali" naložio Srbiji i Sloveniji da zakonom reguliraju isplatu starih štednih uloga bivše Ljubljanske i Invest banke i dao im godinu dana da taj zakon usvoje.
Srbija to nije učinila u zadatom roku, tako da je Odbor ministara zatražio da što prije usvoji nacrt spomenutog zakona, u sladu s akcijskim planom koji je vlada već donijela i dostavila Vijeću Evrope.
Naći sistemsko rješenje
Veliko vijeće Suda održalo je 10. jula ročište o predmetu "Ališić i drugi" protiv BiH, Srbije, Slovenije i Makedonije, u kojem je prvostepenskom presudom naložio da se dvjema štedišama Ljubljanske banke iz BiH mora isplatiti neimovinska šteta od po 4.000 eura.
Tužbu su pokrenula tri državljana BiH, Emina Ališić, Aziz Sadžak i Sakib Šahdanović, jer nisu mogli doći do svojih deviznih depozita u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci u Sarajevu i u podružnici Invest banke u Tuzli.
Vijeće je donijelo u svojoj odluci navelo da Slovenija i Srbija moraju u roku godinu dana pronaći sistemsko rješenje za isplatu štednje. Takvom odlukom potvrdio je presudu iz 2012. po tužbi troje deviznih štediša tih banaka. Odluka Velikog vijeća Evropskog suda za ljudska prava je konačna. Evropski sud jasno je istaknuo da su i Slovenija i Srbija odgovorne za nevraćanje novca Ljubljanske banke i Invest banke.
Agonija se ipak nastavlja
To je trebalo značiti da je završena dvadesetogodišnja agonija štediša tih banaka. No, ona bi mogla trajati još deceniju, budući da odluka suda ne kaže da se štednja mora isplatiti odmah, već da dvije zemlje moraju napraviti plan kako to isplatiti i u kojem roku.I dok bi Srbija trebala isplatiti oko 310 miliona eura, oko 420.000 štediša iz BiH i Hrvatske od Ljubljanske banke očekuju oko 185 miliona eura, odnosno oko tri milijarde eura s kamatama.
Vlada Slovenije nedavno je prihvatila prijedlog zakona za implementaciju presude Suda u Strasbourgu, a na Srbiju se još uvijek čeka.

Nema komentara:

Objavi komentar