četvrtak, 27. kolovoza 2015.

KRIVIČNA PRIJAVA I PROTIV PREDSJEDNIŠTVA BIH ZBOG SUTORINE

Danas su članovi Akademske i građanske inicijative za povrat Sutorine i Kruševica u sastav BiH, predali dopunu tužbe nakon što je prva predata 21.07.2015. godine. Ova krivična prijava je na imena tročlanog Predsjedništva Bosne i Hercegovine koji su prije nekoliko dana, potpisali saglasnost štetnog ugovora o granicama između BiH i CG kojim se susjednoj zemlji zauvijek predaje dio BH teritorija. Crna Gora bi sklapanjem tog ugovora dobila bosanskohercegovačku Sutorinu i Kruševice. Da li će Tužilaštvo i Sudstvo BiH imati sluha i državotvorne svijesti?
 Danas, 27.07.2015. godine predstavnici Akademske i građanska inicijative za povrat Sutorine i Kruševice u sastav BiH predali su Tužilaštvu Bosne i Hercegovine krivičnu prijavu protiv predsjedavajućeg Dragana Čovića i članova Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića zato što su na 10. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 23.07.2015. godine, jednoglasno podržali Ugovor o granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, koji je pravno ništavan i štetan po interese Bosne i Hercegovine jer se njime teritorija Sutorine i Kruševice (oko 80 km2), nad kojom BiH ima neosporno vlasništvo, poklanja susjednoj državi – Crnoj Gori.
Da li će se ikada Predsjedništvo izjasniti na koji način je donijelo odluku te i kako su pored nebrojenih dokaza o BH vlasništvu nad Sutorinom donijeli ovako sramnu odluku? Naravno zanima nas i ko je učestvovao u procjeni prijedloga Ugovora o granicama u sklopu Predsjedništva te zašto su zanemareni svi mogući faktori koji upućuju na to da predmet i arbitraža ua Sutorinu ne može napraviti nikakvu destabilizaciju regiona i slično.
Da li Predsjedništvo vidi, podmukle provokacije koje već dolaze od strane crnogorskih portala ovih dana nakon što su članovi Predsjedništva BiH potpisali sramni prijedlog Ugovora? Zar nije vrijeme gospodo da počnete da radite za državu, a ne protiv nje i to protiv njenog teritorijalnog integriteta?! Svako ko imalo poznaje politički sistem zna da bi zaštita teritorijalnog integriteta države trebalo biti u vrhu prioriteta njenih institucija, naročito Predsjedništva!
U prilogu je tekst krivične prijave i prijemni pečat Tužilaštva BiH od 27.07.2015. godine.
Krivičnu prijavu možete pogledati na ovom linku:
Krivicna prijava protiv Predsjednistva BiH_final_27 July 2015
Akademska i građanska inicijativa za povrat Sutorine i Kruševice u sastav BiHSarajevo, 27.07.2015. godine

Nema komentara:

Objavi komentar