nedjelja, 19. srpnja 2015.

VLADA FBiH POŽAR GASI BENZINOM Probleme u rudnicima će rješavati parama od poskupljenja struje.... sirotinja će da plati a ne oni koji su se razbacivali i pljačkali rudnike... kad dijele između sebe ne sjete se sirotinje...

Predstavnici Vlade FBiH, Sindikata rudara FBiH i „Elektroprivrede“ BiH potpisali su danas u Sarajevu sporazum prema kojem će od 1. novembra ove godine iz prihoda cijene električne energije biti izdavajan fening po kilovatu u Fond za razvoj i modernizaciju rudnika uglja.
Prihvatanjem ovog zahtjeva Sindikata rudara Fadil Novalić, federalni premijer spasio se od za sutra najavljenih rudarskih protesta ispred zgrade Federalne vlade, gdje je trebalo doći oko 1.500 rudara.
No, s ovim sporazumom Novalić će očigledno „gasiti požar benzinom“, jer probleme nastale dugogodišnjim nemarnim odnosom vlasti prema rudnicima rješavat će tako što će sredstva neophodna za razvoj i modernizaciju rudnika obezbijediti poskupljenjem struje u FBiH! Da će novac na kojem insistiraju rudari biti obezbjeđen tako što će struja poskupjeti danas je novinarima ispred zgrade Vlade FBiH potvrdio Elvedin Grabovica, direktor „Elektroprivrede“ BiH.
Na taj način bit će osigurano oko 75 miliona na godišnjem nivou, ali neće sve ići u rudnike. Na ovaj način profitirat će i Vlada jer su se rudari odrekli 10 posto budućeg iznosa koji će Vlada FBiH navodno dodijeljivati socijalnim kategorijama i to po svom izboru.
Samim tim struja bi mogla poskupjeti za potrošače i to u iznosu od oko 10 posto.
Sindikalni predstavnici rudara odrekli su se naplate jednog feninga putem računa „Elektroprivrede“ HZHB koje su unaprijed poklonili „Elektroprivredi“ BiH za jačanje kreditne sposobnosti! O sporazumu bi se trebali izjasniti Vlada BiH i Parlament FBiH.
Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara FBiH kazao je danas novinarima da su današnji pregovori bili teški, te da rudari ukoliko sporazum ne bude poštovan , neće više najavljivati proteste nego će odmah stupiti u štrajk.
Premijer Vlade FBiH Fadil Novalić, izbjegao je danas susret s novinarima.

Nema komentara:

Objavi komentar