ponedjeljak, 20. srpnja 2015.

SRAMOTNO!! Spremni prodati Unu za 50.000 KM godišnje!

Spremni prodati Unu za 50.000 KM godišnje!

BIHAĆ - Ne stišava se bura u krajiškoj javnosti zbog ovosedmične odluke Gradskog vijeća (GV) Bihać, čijih je 16 vijećnika, mahom iz SDA, dalo saglasnost na pokretanje postupka dodjele koncesije javnim natječajem za izgradnju mini hidroelektrana (HE) na rijeci Uni, na lokalitetu Dobrenica i Martinbrod, koji je inače u sklopu Nacionalnog parka (NP) “Una”.

Građani pišu peticije da se odluka stavi van snage, po internetskim portalima kruže brojna pisma kritike vijećnicima koji su izglasali odluku o prvom koraku ka gradnji HE na najljepšoj rijeci u BiH. Oglasila se i međunarodna organizacija za zaštitu prirode „Euronatur“, no stava zvaničnih institucija, izuzev onog iz Nacionalnog parka prirode “Una”, za sada nema.

Amarildo Mulić, direktor NP “Una“, za “Avaz” je jučer kazao da je za tu ustanovu, koja je inače pod ingerencijom Federalnog ministarstva turizma i okoliša, odluka GV nezakonita.

- Za nas je ta odluka apsolutno nevažeća i nebitna, jer nije utemeljena na zakonu. NP “Una” i ja i kao direktor i kao građanin protiv sam takve odluke i svaki dan to ponavljam. Međutim, mi moramo biti svjesni da dok god ljudi koji treba da poštuju zakon i da budu legalisti na takav način rade, nećemo imati dobra i sreće u ovoj državi - kaže Mulić.

Mulić nije htio komentirati navode kako se iza priče o gradnji mini hidroelektrana na Uni kriju nečiji lični interesi i kako je ova odluka, ustvari, uvertira za kasnije odluke o davanju saglasnosti na gradnju velikih HE.

S druge strane, Faruk Hadžipašić, predsjednik Kluba vijećnika SBB-a u Gradskom vijeću, a koji su bili protiv ove odluke, kaže da lični interesi u cijeloj priči nisu isključeni.

- Mislim da izgradnja mini protočnih hidrocentrala nema širi društveni značaj ni sa stanovišta zapošljavanja, niti nekih investicija, osim da je prvenstveno lični interes nekih investitora koji, s obzirom na cijenu električne energije u BiH, u budućnosti za sebe to vide kao profitabilan projekt - ističe Hadžipašić.

Bez studije
 

Hadžipašić je istakao da su vijećnici za raspravu o ovoj odluci dobili veoma šture informacije i to bez ikakvih studija o utjecaju na okoliš koje bi imale buduće mini HE.

- Iz tih vrlo šturih kalkulacija moglo se iščitati da bi koncesijska naknada i za općinu i za Kanton na godišnjem nivou iznosila negdje oko 50.000 KM - kaže Hadžipašić.

U Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, čija je ministrica Snježana Soldat u ostavci, proteklih dana bilo je nemoguće dobiti bilo kakvu reakciju na odluku bihaćkih, bolje rečeno SDA-ovih vijećnika, o pitanju koje je u isključivoj nadležnosti upravo ovog ministarstva, jer niko od brojnih savjetnika u Ministarstvu nije odgovarao na naše telefonske pozive.
Ranija odbijenica

Mulić je potvrdio da su gradske vlasti početkom godine kontaktirale NP “Una“ u vezi s davanjem mišljenja u proceduri izdavanja urbanističke saglasnosti za izgradnju mini HE firmi “Bosna energy” d. o. o. Sarajevo, međutim, tada je, kaže, Federalno ministarstvo prostornog uređenja dalo negativno mišljenje na takav prijedlog.

1 komentar:

  1. Ako vam je potrebna usluga pouzdanog hakera za hakiranje baze podataka mobitela ili sustava, brisanje kriminalnih dosijea ili vraćanje ukradenog Bitcoina, obratite se easybinarysolutions@gmail.com ili whatsapp: +1 3478577580 koji su vrlo pouzdani i povjerljivi.

    OdgovoriIzbriši