ponedjeljak, 20. srpnja 2015.

Napravljen prvi korak ka izjednačavanju bračnog i vanbračnog partnera prilikom ostvarivanja prava na porodičnu penziju

Iako Centar za pravnu pomoć ženama nema dugogodišnje iskustvo na rješavanju pitanja diskriminacije različitih kategorija stanovništva, uprkos poteškoćama, kao i sumnjama u hitnost procesa mijenjanja pravnih propisa,  za vrlo kratko vrijeme djelatnice ovog centra su uspjele pokrenuti proces izjednačavanja bračnog i vanbračnog partnera prilikom ostvarivanja prava na porodičnu penziju.

Centar je Instituciji Ombudsmena za ljudska prava BiH podnio žalbu zbog diskriminatornih odredbi Zakona o PIO. Naime, članom 60. Zakona Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju nisu obuhvaćeni vanbračni partneri, čime su neposredno diskriminirani i to kroz donošenje propisa koji reguliše porodičnu penziju, odnosno, Zakona o PIO.
Nakon podnešene žalbe Institucija Ombudsmana za ljudska prava BiH je
podnijela Inicijativu za dopunu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, odnosno dopunu čl. 60 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, čime je pokrenut proces rješavanja ovog sistemskog problema na teritoriji cijele Federacije Bosne i Hercegovine.

1 komentar:

  1. Ako vam je potrebna usluga pouzdanog hakera za hakiranje baze podataka mobitela ili sustava, brisanje kriminalnih dosijea ili vraćanje ukradenog Bitcoina, obratite se easybinarysolutions@gmail.com ili whatsapp: +1 3478577580 koji su vrlo pouzdani i povjerljivi.

    OdgovoriIzbriši