petak, 24. srpnja 2015.

Prema posljednjem istraživanju: Trećina stanovništva živi u siromaštvu

Prema službenim podacima, skoro trećina stanovništva živi u siromaštvu, a čak 50 posto stanovništva je iskusilo neke od oblika socijalne isključenosti, diskriminacije ili stigmatizacije
Ogromnu prepreku u poboljšanju situacije predstavljaju nedostatak transparentnosti u radu javnih institucija i nedostatak političke volje vladajućih partija da se angažiraju po tom pitanju.
Također, ne postoje jasno definirane, najavljene i poduzete mjere štednje kao odgovor na ekonomsku krizu, a zbog neusvajanja i ratificiranja Dodatnog Protokola o Sustavu Kolektivnih Žalbi, taj institut, nauštrb obespravljenih radnika, u pozitivnom zakonodavstvu BiH, ostaje nepoznanica, navodi se u istraživanju kojeg je u suradnji sa Vijećem Europe radila ELSA International. Istraživanje je obuhvatilo i sektor nezaposlenosti u BiH.
“Kada govorimo o nezaposlenosti, ona i dalje čvrsto stoji na visokoj poziciji od 44%, što čini više od pola miliona stanovništva, a od tog broja 60% čine mladi. Osim donošenja nekoliko strategija, u ovom polju nema značajnog pomaka. Po pitanju socijalne zaštite, zbog nejasne podjele nadležnosti entiteta, te FBiH i županija, koje se često isprepliću, dolazi do znatno neujednačene prakse, koja je, kad se govori o socijalnoj zaštiti, podijeljena u 13 gotovo neovisnih sustava, s gotovo nikakvom koordinacijom i komunikacijom. To je dovelo do velikih razlika u socijalnim davanjima u županijama, tako npr. najniži iznos socijalne naknade imamo u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (80KM), a najviši u Sarajevskoj županiji (120KM) i Tuzlanskoj (118KM)” – navodi se u istraživanju.
Ostvarivanje radnih prava također potpadaju pod utjecaj posljedica ekonomske krize. Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o radu FBiH brisane su odredbe o pravu zaposlenika na socijalno osiguranje i zdravstvenu zaštitu te se reguliraju aktima niže pravne snage što dovodi do lakšeg zaobilaženja ovog propisa od strane poslodavca.
Neravnopravan pristup zapošljavanju, te visoka stopa oporezivanja na tržištu radu, utječu na porast zaposlenih u sivoj ekonomiji, kao i u neformalnom sektoru.

Nema komentara:

Objavi komentar