nedjelja, 26. travnja 2015.

Vitamini za ljepotu


Što jedemo ima velik utjecaj ne samo na zdravlje, nego i na izgled. Idealna prehrana trebala bi sadržavati optimalan odnos nutrijenata nužnih za zdravlje i ljepotu. Poseban značaj ima:

Vitamin A / beta-caroten

Vitamin A je nužan za zdravlje kose i očiju. Također je važan u prevenciji kožnih infekcija. Vitamin A bori se protiv isušivanja kože, prhuti i nastanka bora. Potiče cirkulaciju krvi što daje poseban sjaj i mladolik izgled koži.  Nedostatak vitamina A može dovesti do isušivanja kože i kose, boranja, prhuti, nastanka prištića i akni.

Prirodni izvori vitamina A

Jaja
Mrkve
Zeleno povrće
Papaja
Rajčice
Lubenice

Vitamin B complex

B vitamin je nužan za čistu kožu, mladolik izgled, te za odgađanje pojave sijedih vlasi kose. Istraživanja su pokazala kako 40% pacijenata koji boluju od dermatitisa imaju nedostatak B vitamina. B vitamin je također borac protiv stresa. Nedostatak vitamina B complexa može dovesti do sijedenja kose, prhuti, isušivanja kože, ispucalih usana, crvenila ili iritacija na koži, pojave preranih bora, sporijeg rasta kose.

Prirodni izvori vitamina B complexa

Žitarice
Mahunarke (grašak, leća, grah)
Lješnjaci
Meso

Vitamin C

Vitamin C u kombinaciji s proteinima nužan je za proizvodnju kolagena, koji održava elastičnost kože. Regulira produkciju sebuma, te se bori protiv slobodnih radikala koji ubrzavaju proces starenja kože. Vitamin C je nužan za zdravlje kose, očiju, zuba, jača imunitet. Također, sprječava nastanak pigmentacijskih mrlja, ojačava kapilare i nastanak proširenih vena, te sprječava krvarenja desni.

Prirodni izvori vitamina C

Zeleno povrće, brokuli, rajčice, kupus
Svježa voće poput limuna, naranči, grejpfruta, kivija i jagoda
Šipak
Maline, kupine, borovnice, ribizle, višnje, trešnje

Vitamin D

Vitamin D je nužan za zdravlje zubi, kostiju i noktiju. Pomaže održavanju zdravih očiju, kože i noktiju.

Prirodni izvori vitamina D

Riža
Mlijeko
Tunjevina
Maslac

Vitamin E

Vitamin E ojačava mišiće, ali je najjači nutrijent u borbi protiv slobodnih radikala. Sprječava nastanak bora i starenje kože. Sprječava isušivanje kože, nastanak pigmentacijskih mrlja, staračkih pjega, opuštanje kože i nastanak prhuti.  Istraživanja su pokazala kako velike doze vitamina E udvostručuju zdravlje stanica i usporavanju njihovo starenje.

Prirodni izvori vitamina E

Žitarice
Mlijeko
Morski plodovi
Brokuli
Maslac
Žumanjak
Masline
Soja
Lješnjaci
Orasi
Biljna ulja


Nema komentara:

Objavi komentar