nedjelja, 26. travnja 2015.

KAKO SPRIJEČITI IZBIJANJE SIJEDIH VLASI?

Sijeda kosa znak je starosti, ne mudrosti – kaže jedna grčka poslovica. No, to nije ni blizu istine. Ljudi sijeđenje kose shvaćaju kao znak starenja, što nije istina. Prvi znaci sijeđenja kose mogu se javiti već početkom 20-ih godina, a normalno je da se s godinama povećava broj sijedih dlaka. Znanstvenici na sveučilištu Bradford nedavno su objavili radove u kojima ukazuju na uzrok sijeđenja kose. Krivac za to je svaranje hidrogen peroksida koji oštećuje korijen dlake.


Zašto kosa sijedi?
Boju kose stvaraju sićušne stanice pigmenta unutar folikula vlasi koje se zovumelanociti. Kako starimo, njihova se aktivnost smanjuje sve dok se pigment ne prestane stvarati. Nove vlasi rastu bez pigmenta, tj. "postanu" sijede.
Poznato je da Azijati sporije sijede jer njihova prehrana sadrži velike količine fosfora i višestruko nezasićene masne kiseline, proteine bogatim aminokiselinama koje sadrže sumpor (mahunarke - soja, morska riba, gljive, razne vrste luka) i oljuštena riža koja je bogata vitaminima B skupine i biotinom (vitaminom H) kojeg ima puno i u zobi i zobenim prerađevinama.
Svaka osoba ima genetički određeno vrijeme kada će njihova kosa postati sijeda. Iako je ovo prirodan proces i ne možemo ga spriječiti, postoje neke bolesti i tegobe koje mogu uzrokovati prijevremene sijede vlasi:
poremećaji štitnjače: Graveova bolest, Hashimotova bolest, hipertiroidizam (pojačan rad štitnjače) i hipotiroidizam (smanjen rad štitnjače).
nedostatak vitamina B12: Količina ovog vitamina može biti niska zbog unosa malog broja namirnica koje ga sadrže, kao što su meso, jaja i mlijeko. Također posrijedi mogu biti bolesti koje pogađaju tanko crijevo, kao što je Chronova bolest, celijakija, riblja trakavica i sl.
vitiligo: Ova je kožna bolest nepoznatog porijekla uzrokovana iznenadnom pojavom depigmentacije na određenim dijelovima površine kože, a rezultira depigmentiranim dijelovima kože i sijedim vlasima.rana menopauza
pušenje
U tradicionalnoj kineskoj medicini i ayurvedi (medicina Indije), preuranjeno sijednje odražava neku dublju tegobu.
Prema ovim starim mudrim medicinama, sijede vlasi odražavaju lošu kvalitetu krvi i zdravlje bubrega. Namirnice koje gode krvi i osnažuju bubrege su hijiki morska trava, kopriva, krušna pšenica, klorofil, crne sjemenke sezama i crna melasa.
Iako su bogate dobrobitima za zdravlje, konzumacija velikih količina ovih namirnica se ne preporučuje. Primjerice, velike količine joda iz morske trave mogu povećati rizik od razvijanja poremećaja štitnjače, koji pak uzrokuje preuranjeno sijednje kose.

Ako se na vrijeme obrati pozornost i ustanove simptomi navedenih poremećaja, moguće 
je spriječiti prijevremeno sijedenje.
 Iako za sada neka točnih znanstvenih dokaza da bi bilo kakav način prehrane, uzimanje bilo kakvih suplemenata prehrani i sl. moglo reducirati ili poništiti postojeće sijede vlasi, ipak je isplivao na površinu određeni način prehrane koji bi mogao, ako ništa drugo, odgoditi pojavu prvih sijedih vlasi i smanjiti njihovu učestalost.
Kod gotovo svakog problema, bilo loš ten, bilo prerano izbijanje sijedih vlasi, padanje kose, slabi nokti itd. kao glavni uzrok, osim naravno genetskih predispozicija, navodi se stres.

Stres je kako kažu najveći neprijatelj organizma. Amerikanci su zgodno primjetili kako je kosa njihovog novog predsjednika Baraca Obame u samo godinu dana koliko već obavlja predsjedničku funkciju, gotovo potpuno posijedila. 

Dakle, prvi korak pri sprečavanju izbijanja novih sijedih je pokušati smanjiti stres. 
Čini se kao nešto izvan našeg utjecaja, ali nije. Stresne situacije će vam se i dalje događati i to na svakodnevnoj bazi, samo se morate naučiti manje nervirati oko njih (stres management). Jer nije toliko bitno jeste li ili ne izloženi stresnim situacijama, bitno je kako vi reagirate na takve situacije i dopuštati li im da vas "diraju"
Kada ste to svladali, još uvijek ostaje pitanje, što s onim sijedim vlasima koje su već tu? 
 1) Jedite hranu koja pomaže zdravlju kose – Kinezi su prije mnogo vremena otkrili kako sjemenke crnog sezama, crni grah, te orasi utječu na smanjivanje sijedih vlasi. Za gustu i sjajnu kosu svakodnevno konzumirajte hranu bogatu esencijalnim i omega masnim kiselinama, poput maslinovog ulja, avokada, i raznih orašastih plodova i sjemenki. 
 
2) Kineski biljni pripravci za sijedu kosu – u dućanima s kineskim biljnim pripravcima može se kupiti "Shou-wu" – pripravak bogat B-compleksom i vitaminom E, pomaže smanjivanju sijedih i obnavlja kosu. Propravak također pomaže i u smanjivanju kolesterola i potiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca
3) Jedite hranu bogatu vitaminima B (B complex) i E, magnezijem i cinkom
4) Bojajte kosu prirodnim pripravcima
5) Naučite se nositi sa stersnim situacijama
Utjeha! Dobra je vijest da su znanstvenici na tragu lijeka protiv sijede kose. Čini se kao znanstvena fantastika, ali istraživači svjetskog kozmetičkog diva L’Oreala tvrde da je to zaista moguće učiniti jer je riječ o znanosti, a ne bujnoj mašti. Znanstvenici se nadaju da bi unutar sljedećih deset godina uspjeli osmisliti tretman kojim bi nečija sijeda kosa ponovno trajno dobila boju kakvu je osoba imala u mladosti.

Nema komentara:

Objavi komentar