utorak, 18. srpnja 2017.

Velika Kladuša: Bagerom čisti mezarje kako bi “oteo” parcelu? (VIDEO)

Neviđeni vandalizam koji u Velikoj Kladuši već dugo vremena provodi Hušidić Marko zvani Coco zajedno sa Ismetom Mujakićem vlasnikom firme 15.April. u ulici Zuhdije Žalića građani Velike Kladuše s nevjericom gledaju. Hušidić svim sredstvima pokušava nasilno oteti parcelu na kojoj se nalazi porodično mezarje, a koja je vlasništvo druge osobe, te je posebna katastarska čestica.
Zbog radova kojima je Hušidić grubo oštetio ovo mezarje i koje se sada urušava,a čiji je trenutni cilj da vlasniku zabrani pristup svojoj imovini a krajnji cilj da se to mezarje potpuno sruši ,tužilaštvu USK podnesene su krivične prijave protiv pomenutih lica.

Također, okolno zemljište na kojem Hušidić želi graditi,je staro mezarje koje je 1970.god oduzeto Vakufu Islamske Zajednice i u postupku restitucije trebalo je istom i biti vraćeno. Međutim Općina Velika Kladuša je umjesto da to zemljište vrati Vakufu isto prodala Hušidiću.
Dosada je već iskopano preko 20 mezara,od kojih mnogi nisu bili vidljivo označeni ali neki jesu,između ostalih i mezar Hilmije Burzića kladuškog prvoborca koji je bio ograđen i sa vidljivim nišanom, a kojeg je Hušidić prvo poravnao bagerom a kasnije u radovima 2016 god.potpuno iskopao.
Da Hušidić ne poštuje nikog i ništa te sve ovo radi na posebno drzak i bezobrazan način dokazuje i to da je općinski građevinski inspektor Ilfad Eminić u dva navrata 2016 i 2017 godine zabranio radove na ovim parcelama i postavio inspekcijsku traku,međutim radovi su nastavljeni bez obzira na zabranu i time pokazao koliko ga zanimaju ove odluke inspektora.
Kada je Eminić otišao na drugo radno mjesto,Općina Velika Kladuša je ostala bez građevinskog inspektora, a Ismet Mujakić je tada traku potpuno uklonio. Skidanje inspekcijske trake je krivično djelo.
U ovakvim slučajevima kada Općina nema građevinskog inspektora morao bi da reaguje šef Kladuške inspekcije i komunalno –vodni inspektor Sulejman Silić te spriječi ovo neviđeno divljaštvo nad privatnom imovinom građana,a isti je o ovim događajima pismeno obaviješten.Također je obavještena i Kantonalna inspekcija. Hoće li neka od ovih institucija odraditi posao zbog kojeg i postoji i donijeti neke konkretne mjere, vidjećemo u narednim danima.
Nije još jasno kako je Hušidić zamislio čak i da uspije u svom naumu i pomenuto mezarje sruši ovu otimačinu provesti kroz katastarske knjige budući da je riječ o tuđoj imovini ali s obzirom da u SlužbI za prostorno uređenje Općine Velika Kladuša uporno kriju i odbijaju da daju bilo kakve informacije vezano za urbanističku i eventualnu građevinsku dozvolu,a po zakonu o slobodnom pristupu informacijama ovi podaci moraju biti transparentni i dati na uvid svakome,a pogotovu onom ko ima pravni interes, jasno je da će Tužilaštvo USK u ovom predmetu imati još dosta posla.

Nema komentara:

Objavi komentar