utorak, 18. srpnja 2017.

Savjetnik radio samo deset mjeseci pa uzeo otpremnin

Raspodjela tekućih transfera od najmanje 4,6 miliona KM nije izvršena uz dosljedno poštivanje Zakona o izvršavanju budžeta, navedeno je u revizorskom izvještaju o poslovanju Federalnog ministarstva kulture i sporta, za koje je izrečeno mišljenje s rezervom.

Federalni revizori primjećuju da Ministarstvo nije poduzimalo sve zakonom propisane radnje radi naplate potraživanja od krajnjih korisnika, dok raspodjela oko 830.000 KM od igara na sreću nije izvršena na osnovu “mjerljivih kriterija”.
Također, revizori ocjenjuju da Ministarstvo, kojim rukovodi ministrica Zora Dujmović (HDZ), nije poduzimalo adekvatne mjere po dostavljenim izvještajima komisije o izvršenom nadzoru Fondacije za kinematografiju, kao i to da je kršilo Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta. Jedna od ključnih zamjerki revizije odnosi se na tešku zloupotrebu u vezi sa imenovanjem i razrješenjem jednog savjetnika ministrice.
Naime, revizori su utvrdili da je taj savjetnik imenovan 1. jula 2015. godine, a razriješen 13. maja 2016, i to zbog sticanja prava na penziju?!
“U skladu sa rješenjem i postojećim propisima, savjetniku je izvršena isplata otpremnine zbog odlaska u penziju u iznosu od 11.609 KM, iako je on bio uposlen u Ministarstvu samo 10 mjeseci”, upozoravaju revizori.
Iz svega proizlazi da je ovaj “savjetnik” i zaposlen samo da bi mu iz kase Ministarstva bila isplaćena ova suma, što je teška zlopotreba ovlasti i javnih sredstava.
Inače, Ministarstvo je u 2016. godini, uključujući tekuću rezervu, raspolagalo s oko 10,7 miliona KM budžeta, dok je na plaće i naknade uposlenicima potrošeno oko 1,43 miliona KM.

Nema komentara:

Objavi komentar