četvrtak, 29. lipnja 2017.

SKRIVENO PODZEMNO VOJNO SKLONIŠTE ISPOD PLANINE VLAŠIĆ- VIDEO

Na planini Vlašić, nedaleko od Travnika.ispod samog repetitora, nalazi se objekat poznat kao atomski bunker i radio relejno čvorište jedno od najvažnijih u bivšoj SFRJ.  Planina Vlašić tada je bila interesantna za JNA i krenulo se u izgradnju tog impozantnog zdanja.
Tadašnja JNA je većinu poslova obavljala na izuzetno pedantan način. Nakon vojne baze i odmarališta u blizini lokaliteta Babanovac, izgradio se put do samoga vrha planine Vlašić, Paljenik (1943 m n/m) , te se pristupilo gradnji radio-relejnog čvorišta, do samoga rata jednog od najvažnijih u SFRJ. Tada niko nije znao da se na samome vrhu planine Vlašić prvo izgradilo atomsko sklonište, a tek onda se na to nasule velike količine materijala, pa se pristupilo izgradnji tornja i pratećih objekata.
Pristup vrhu je bio najstrože zabranjen, postojanje atomskog skloništa ostala je najstrože čuvana tajna. U samom objektu je imala vojska svoj smještaj,policija svoj radi samog osiguranja objekta i ekipa tehničara Radio Televizije Sarajevo,koji su radili na repetitoru i odašiljanju televizijskog i radijskog signala.
U sam objekat se ulazilo odozgor na dubinu od nekih 50 metara, sve je bilo osigurano sa metalnim blindiranim vratima za atomska skloništa,po mojoj procijeni teška sigurno 3-4 tone, a u samom podnožju ispod samog repetitora se nalazile prateće prostorije i više izlaza u slučaju nužde u podnožju brda.
U objektu se isprepliću hodnici,prostorije,koji su služili za smještaj vojske,blagavaone,spavaonice,radne prostorije sa relejnom stanicom, prostorija sa dizelskim agregatima za struju,rezervoari sa vodom za piće i ostale prateće prostorije potrebne za bezbrižno funkcioniranje u slućaju atomskog napada za takve objekte.
Sve  je bilo u objektu atomskom skloništu i glavnom radio relejnom čvorištu,da u slučaju atomskog rata,vojska može dosta dugo normalno funkcionirati sa svim zalihama i uvjetima koje su imali i normalno preživjeti atomski udar i održavati vezu između zapovjedništva Titovog bunkera kod Konjica i ostalih na području bivše SFRJ.
Eto dragi naši toliko od ekipe Dolina Lašve info,upoznali smo vas sa bunkerom na Vlašiću, gdje samo hrabri ulaze zbog bojazni od zaostalih explozivnih sredstava i samog po sebi jezivog okruženja.
Nadamo se samo da će netko prepoznati u tom bunkeru nekakvu važnost,pa bilo to i turistička destinacija ili nešto drugo,samo da se spriječi daljnje propadanje objekta i da se napokon država prestane maćehinski odnositi prema takvim impozantnim građevinama na prostorima BiH.

Nema komentara:

Objavi komentar