Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, uz finansijsku podršku UNICEF-a, provela je istraživanje kvaliteta soli na tržištu Bosne i Hercegovine za 2017. godinu te ga danas prezentirala široj javnosti.
U sklopu istraživanja, na području 16 gradova i opština u Bosni i Hercegovini, uzeto je 260 uzoraka pakovanja soli za ljudsku ishranu, koja je podvrgnuta laboratorijskim analizama na brojne fizičko-hemijske parametre.
Prema rezultatima laboratorijskih analiza, u pogledu sadržaja arsena i bakra svi uzorci bili su u skladu sa važećim propisima, dok su najčešće nepravilnosti bile nepropisno deklarisanje i jodiranje soli.
"Neodgovarajući unos joda kod osjetljivih kategorija, kao što su trudnice, dojilje i dojenčad, može imati najizraženije posljedice po zdravlje. Nedostatak joda kod trudnica dovodi do usporenog rasta i razvoja fetusa, poremećaja vida i sluha, usporenog mentalnog sazrijevanja i mentalne retardacije. Ukoliko se navedeni poremećaj ne prepozna u toku trudnoće, a ni poslije poroda u doba laktacije i nekoliko prvih godina života može imati trajne posljedice", saopštio je Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH, kazavši i da blagi do umjereni nedostatak joda u ishrani može uzrokovati nastanak guše te sporiji psiho-motorni i mentalni razvoj.
Hajrić je kazao da su jodna deficijencija i vezani poremećaji na području Bosne i Hercegovini još od davnina prepoznati kao značajan javno-zdravstveni problem, pa je obavezno jodiranje soli na ovim prostorima uvedeno još od 1954. godine. Na našem tržištu se može naći i sol koja nije jodirana, kao što su himal
Nema komentara:
Objavi komentar