subota, 10. rujna 2016.

U BIH POLUDILI BIKOVI OD GLADI KAKO NEĆE LJUDI / HAOS U SELU GORNJI DABRAC: Pogledajte zbog čega su bikovi poludjeli i napadaju mještane…

Prošle sedmice krava se izbola na žicu bježeći od bika. Žene su nam isprepadane, boje se da same izađu iz kuće”, priča Stevo Vučenović, ističući da bikovi ugrožavaju i tri okolna sela u koja takođe zalaze.
Milenko Savanović ogradio je bašte žicom, ali mu to nije pružilo sigurnost.
Sve što sam posijao su potrgali i pojeli, bikovi su i ljeti i zimi u potrazi za hranom i vodom, jer su prepušteni sami sebi”, ogorčen je on. Neki seljani rasprodali su stoku jer ne mogu više da je čuvaju od nasrtaja bikova, a pojedini su se zbog straha i odselili

Domaćini su očajni i ne znaju kome više da se obrate za pomoć. Sami nemaju pravo da se riješe životinja, a zaštitu, kažu, nisu dobili ni od policije ni od opštine.
Zabranjeno nam je da se branimo na svojoj imovini, a niko da nas spasi, policija više ne reaguje na naše pozive. Privatne tužbe i novčana kazna nisu rješenje jer ćemo i poslije silnih sudskih troškova opet morati da živimo sa životinjama koje se nekontrolisano kreću i ponašaju”, poručuje Stevo.
U opštini Mrkonjić Grad kažu da bikovi jesu u posjedu Mare Bojanić, ali da oni nemaju rješenje za muke mještana. Upućuju ih na sud.
Starica Mara Bojanić (77), koju u selu krive za sve, živi sama, daleko od svih, u kući zabačenoj u šumi. Teško se stara o sebi, tvrdi da ima samo dva bika, a u nevjerici je šta je doživjela od komšija koji je, kako kaže, “maltretiraju i žele da joj napakoste”.

Nema komentara:

Objavi komentar