subota, 10. rujna 2016.

Iz prazne ne puca, stiže MMF-ova milijarda KM: SDA i SNSD lideri sretni - 'misteriozni' izostanak lidera HDZ-a

Trenutak apsolutne sloge oko novih milijardu KM kredita od MMF-a. Rezultat jučerašnjeg sastanka lidera SDA i SNSD-a i izostanka lidera HDZ-a je da svi građani BiH imaju zadovoljstvo biti zaduženiji za po 300 KM
Lider SNSD-a Milorad Dodik je istakao da je pitanje pisma namjere MMF-u koje ranije nije bilo "usaglašeno, rješeno, danas potpisano i poslano na adresu u Washington", javio je N1 te prenio Dodikovu izjavu da su tri upitne teme za SNSD rješene uspješno:

"To je pitanje odlučivanja, predsjedavanja i predstavljanja prema institucijama EU. Sva ta pitanja su uspješno riješena i mislim da imamo uslove za formalno prihvatanje mehanizma koordinacije. Ovim je završeno dugomjesečno natezanje oko toga ko je u pravu i ko nije u pravu. Mislim da je razgovor bio kvalitetan. Razjasnili smo neka pitanja vezana za transportnu strategiju, to će od sada ići brže."

Na kraju je dodao da će se od sada "odlučivati konsenzusom koji obavezno uključuje ovlaštene predstavnike entitetskih vlada". 

Na pitanje novinara zašto se ovako važni dogovori za Bosnu i Hercegovinu postižu u kafanama Dodik je rekao da su kafane mjesto za ovakve stvari i kako se u kafanama sve završava, piše Fokus.

"Ja sam se odazvao ručku u ovoj divnoj kafani. Došli smo da razgovaramo o ovim pitanjima, a naravno da nismo ovdje došli da razgovaramo o Olimpijadi u Riju. U ovoj kafani je bila lijepa i ugodna atmosfera", izjavio je lider SNSD-a.

Dodik uspješno riješio sve, Izetbegović ga bez popuštanja našao na pola puta

Lider SDA Bakir Izetbegović je izjavio da je sastanak u restoranu "Barka" u Istočnom Sarajevu plod rada posljednjih desetak dana, te skrenuo pažnju da nije bilo popuštanja nego su se on i Dodik "našli na pola puta".

"Dodik i ja smo otprilike precizirali suštinu onoga što je danas bila tema, one najosjetljivije stvari, pomogli da se nađe dogovor između ova dva nivoa vlasti, entitetskog i državnog kad je u pitanju koordinacijski mehanizam", rekao je lider SDA i naglasio da je to otvorilo put i za postizanje ostalih dogovora u vezi sa transportnom strategijom i aranžmanom sa MMF-om.

"To nisu samo sredstva, to je također, jedan sadržajan paket reformi za BiH. Tu je i strategija", rekao je lider SDA iskreno želeći da povjerujemo kako su nam nova milijarda KM kredita i nova strategija sve što nam u ovom trenutku nedostaje da profunkcionišemo kao normalna država. 

Put ka EU vodi kroz još jednu kafanu - sad smo bliži za još milijardu KM duga

Sastanku je prisustvovao i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i premijerka RS-a Željka Cvijanović, a formalni domaćin bio je šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark koji je potvrdio da su vodeći političari u Bosni i Hercegovini, u restoranu u Istočnom Sarajevu, postigli saglasnost o brojnim važnim pitanjima. Vrijednim kolegama na evropskom putu do nove MMF-ove milijarde kredita sa zakašnjenjem se pridružio i premijer FBiH Fadil Novalić. 

Wigemark je čestitao Izetbegoviću, Dodiku, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću, te entitetskim premijerima Fadilu Novaliću i Željki Cvijanović jer su pokazali da su pravi državnici, dužnosnici, da imaju pravi interes i opredjeljenje za rješavanje ovih pitanja.

Znam da je bar jedan od učesnika današnjih razgovora imao priliku kroz život vježbati dnevne promjene mišljenja, ali nakon zabrinjavajuće intenziviranih nacionalističkih egzibicija kojima vodeći političari "usrećuju" svoje ratoborno glasačko tijelo slike političke idile ispred restorana Barka izgledaju nevjerovatno - sa poznatih lica koja nikad nikog sem rodbine i stranačkih poslušnika nisu obradovala čita se razumijevanje, uvažavanje, poštovanje i jedno generalno zadovoljstvo - neviđeno od donatorske konferencije za saniranje posljedica poplava koje su razorile Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.

Tako su lideri SDA i SNSD-a, uz EU amin, tehnički stvorili pretpostavke za hitno slanje "Pisma namjere" MMF-u, željno iščekujući transfer novca kojim će popuniti rupe u budžetima koji su uprkos mukotrpnom i presavjesnom radu državnih službenika nikad veće.

Misteriozni izostanak lidera HDZ-a koji nije protiv nove milijarde KM kredita

Naravno, na kraju logično pitanje, a gdje je u svemu ovome prvi u "pravih" Hrvata, lider HDZ BiH Dragan Čović. Izetbegovićev ključni koalicioni partner i Dodikov lojalni politički prijatelj nije bio nazočan u restoranu Barka u istočnom Sarajevu. Da li je uopće bio pozvan i ako nije, zašto nije? Iz naslova na portalima prvo saznajemo da se ne slaže sa dogovorom između SDA i SNSD-a, što je samo finansijski gledano prilično netačno.

Ističući da mu je osobno drago što su se sastali "predstavnici bošnjačke i srpske stranke", lider HDZ BiH ''nema ništa dodati u vezi dogovora o kreditnom aražmanu sa MMF-om'', ali naglašava problem u dogovoru oko mehanizma koordinacije:

"Prema onom šta sam ja vidio da su usaglasili to može biti dobar dogovor dvije stranke, ali nikako dogovor koji može proći na Vijeću ministara BiH jer imam osjećaj da je Izetbegović prihvati da se u sporazum unesu neki elementi za koje smo se u petak dogovorili da su neprihvatljivi... Ni u jednoj varijanti se ne može pravit dogovor, a da se izuzmu kantoni iz načina koordinacije u skladu sa ustavnim ovlaštenjima, odnosno nadležnostima". 

Lijepo od Čovića što je suglasan sa svim dogovorenim rješenjima koja otvaraju vrata do MMF-ove milijarde KM kredita. A u ime svih zaluđenih Hrvata, Srba i Bošnjaka, podsvjesnih građana Bosne i Hercegovine, iskreno hvala što se po principu konstitutivne rotacije ponovo prihvatio odgovornog kočničarskog posla - šta god to bilo ovaj put. 

Bilo bi više nego neugodno, čak bi se moglo nazvati totalnim političkim promašajem, ako bi neko i pomislio da postoji ijedan dan u godini kada promotori konstitutivnog apartheida u BiH mogu postići potpuno razumijevanje i djelovati složno u najboljem interesu svih građana. Činjenicu o apsolutnoj slozi kada građane BiH treba zadužiti za još milijardu KM, potrebno je minimizirati toliko da postane besmislenija od podizanja novog kredita za finansiranje prekobrojne državne administracije i tenderskih apetita političkih biznismena. 

Šta se u biti jučer tačno desilo u kafani Barka? 

- Nakon višemjesečnog podizanja međunacionalnih tenzija u BiH, koje su se po potrebi dnevne politike preljevale i po regionu, prazne budžetske kase na "evropskom putu" su sastavile lidere trenutno najjače bošnjače i srpske stranke u BiH, u restoranu Barka u Istočnom Sarajevu.

- Sastanak aminovao i račun platio šef Delegacije EU u BiH. Postignut je dogovor o svemu što je kočilo zaduživanje građana BiH za novu milijardu KM kod MMF-a. O BiH političarima, njihovom radu i zalaganju prije i tokom sastanka u kafani izrečene najljepše pohvale

- Sa finansijski najbitnijeg političkog sastanka ove godine misteriozno je izostao lider najjače hrvatske stranke u BiH, inače gospodar finansijskih tokova u Federaciji BiH.

- Iako nije prisustvovao sastanku, Čović je dao punu podršku kolegama i postignutim rješenjima koja su bila uslov za MMF kredit, ali je dogovore oko mehanizma koordinacije odbacio, minimizirajući ih kao dogovore lidera dvije stranke.

Rezultat jučerašnjeg sastanka lidera SDA i SNSD-a i izostanka lidera HDZ-a, je da svi građani BiH, i onih 55% koji ne glasaju i onih 45% koji glasaju pa izaberu ovakvu vlast, imaju zadovoljstvo biti zaduženiji za po 300 KM otprilike.

Posljedice, kao i vraćanje novog kredita izbjeće samo oni koji umru prije nego MMF milijarda KM stigne, dok će novorođeni građani BiH imati čitav život da ga vraćaju i spominju svu svoju rodbinu i sve nas glasače koji uporno biramo skakavce da nam upravljaju i ljetinom i zimnicom.

Nema komentara:

Objavi komentar