nedjelja, 11. rujna 2016.

I sport nam je samo odraz u ogledalu ukupnog stanja u državi

Ne smiruju se reakcije javnosti na sinoćnja dešavanja u Mejdanu gdje je košarkaška reprezentacija BiH osim sportskog doživjela i onaj još veći ljudski poraz. Koškanje među igračima zaboljelo je navijače više nego očajna igra i sam poraz. Jer, ljudski je izgubiti, ali poniziti dres BiH i sve u Mejdanu je nešto preko čega se ne prelazi.
Patria u cjelosti prenosi stav Muamera Brekala, sportskog kolumniste koji je možda i najbolje objasnio šta se to u Tuzli desilo.
- Naš sport je doživio fijasko i dotakao samo dno. Uspjehe mjerimo po tome jesmo li se plasirali negdje ili nam je tek malo falilo da se plasiramo.
Budimo realni i pošteni pa recimo da nam je i sport samo odraz u ogledalu ukupnog stanja u državi. Izostanak kompetencije, mjere i odmjerenosti. Površnost i bahatost. Nespremnost na učenje, na usvajanje novih metoda i trendova, posebno nespremnost na prihvatanje konstruktivne kritike.
Doduše, za konstruktivnu kritiku stanja u bh. sportu je sposoban samo mali broj kompetentnih osoba, uglavnom onih koje nedorasla bh. javnost i "mainstream" smatraju autsajderima. Dobar dio ljudi od kompetencije uopšte neće da ima išta sa prilikama u bh. sportu, svjesni u kakvom se glibu nalazimo.
Sinoćnja dešavanja u Mejdanu su samo posljedica postojeće prakse i prilika koje vladaju u našem sportu. Sinoć je to bila košarka, jučer fudbal, sutra će to biti neki treći sport...
Potrebiti smo za ekspertima koji će osim kompetencije imati vještinu i voljni moment da radikalno mijenjaju postojeći mentalitet, počevši od bontona, načina komunikacije, poimanja hijerarhije pa do načina kako se suočiti sa rezultatom. Naučiti kako primiti poraz, jednako onako kao i naučiti ostati odmjeren pri pobjedi.
Ako već ne možemo pobijeđivati, ako ne znamo dostojantsveno primati poraze i učiti iz njih, dajte makar da se ne stidimo svoje zemlje. Bar nas nemojte sramotiti.
Dalek je put pred nama. Dalek, težak i sklizak! – navodi Brekalo.

Nema komentara:

Objavi komentar