petak, 30. rujna 2016.

Da bi se riješili opasnog viška kilograma, u Tuzlu dolaze pacijenti čak i iz Amerike


Shodno pomenutom, Pašić ističe da će neki pacijenti nakon kompletne protokolarne obrade imati indikaciju da im se ugradi intragastrični balon u želudac. Tu proceduru, kaže on, rade interventni gastroenterolozi u Klinici za interne bolesti UKC-a u Tuzli. 

Ovom metodom, dodaje Pašić, unutar šest mjeseci pretilim pacijentima trebala bi se smanjiti tjelesna težina i anesteziološki rizici, čime bi bilo omogućeno sigurnije izvođenje nekih od operacijskih zahvata iz palete barijatrijskih hirurških procedura. 

Drugim pacijentima zbog ekstremne gojaznosti bit će primorani izvesti najmutilantniji barijatrijski zahvat – Scopinarovu operaciju, dok će neki imati dvoetapno hirurško liječenje zbog velikog anesteziološkog i hirurškog rizika. Također, neki će biti za gastričnu premosnicu.

Napomenuvši da je životni vijek 25-godišnjaka s prekomjernom tjelesnom težinom kraći za 12 godina od vršnjaka sa normalnom težinom, Pašić je naveo i nekoliko dijagnoza direktno povezanih s pretilošću, a među njima su: dijabetes tipa 2, povišen krvni pritisak, kardiovaskularne i cerebrovaskularne bolesti, osteoartritis, apneja, masna infiltracija jetre, ali i veća učestalost karcinoma.

Određena doza straha



Prvi kontakt kako u preoperativnom, tako i u postoperativnom tretmanu s pacijentom ostvaruje Samra Osmančević, odgovorna medicinska sestra u Odjelu opće abdominalne hirurgije.

"Pacijenti za nas obično čuju putem drugih pacijenata koji su već prošli ovaj tretman, ali i putem društvenih mreža i foruma. Uglavnom, ja sam prva kontakt osoba kojoj se ti pacijenti javljaju, a dalje dogovaramo prvi razgovor sa šefom. Od prvog razgovora do operativnog tretmana treba proći šest sedmica", kaže Osmančević. 

Osmančević dodaje da je uglavnom riječ o motivisanim osobama koji žele postići određene promjene na sebi, međutim određena doza straha kod svakog od pacijenata postoji.

"Malo su uplašeni jer ne znaju na koji način cijela procedura funkcioniše, ali mi smo tu da im pružimo moralnu podršku te da ih oslobodimo. Kada je riječ o operativnom tretmanu, pacijent u bolnici uglavnom provede od pet do sedam dana", ističe Osmančević i dodaje da već prvi dan nakon obavljenog operativnog zahvata pacijenti počinju polako ustajati i kretati se.

Status referalnog centra za liječenje gojaznosti



U UKC-u u Tuzli do kraja ove godine očekuju da ovaj centar, koji je u ovom trenutku jedini u BiH koji provodi liječenje patološke pretilosti, bude proglašen multidisciplinarnim referalnim centrom za liječenje gojaznosti.

"Većina članova našeg tima čini i nastavni kadar Medicinskog fakulteta u Tuzli, naši prostorni kapaciteti s opremom i ono što je najbitnije rezultati koji su proizvod našeg stalnog rada na sebi daju nam za pravo da ćemo taj status vrlo brzo i dobiti", kazao je Pašić koji je u statusu pozvanog predavača prisustvovao brojnim kongresima u BiH, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

Iz multidisciplinarnog tima tuzlanskog UKC-a na kraju ističu da se pred njima nalaze novi izazovi u oblasti liječenja patološke pretilosti, a kojima su spremni odgovoriti.

Nema komentara:

Objavi komentar