utorak, 31. svibnja 2016.

Amir zuko je podoban i za sebe sposoban... Krađa glasova na Kongresu SDA vezana za njega: Ko o čemu Amir Zukić o moralu u izbornom procesu!?

Tragikomedija nije više nešto što možemo pronaći samo u dramskoj književnosti ili drami. Tragikomedija je, nažalost, postala naš način života.
Da nije ovako teška situacija, ekonomska kriza, borba za preživljavanjem, jednom riječju tragično, grohotom bi se smijali informaciji da je zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Amir Zukić nedavno učestvovao na Simpoziju ni manje ni više nego na temu “Gdje je nestao – moral?” koji je održan u Zagrebu, piše novinska agencija Patria.
Moral u izbornoj proceduri BiH i koliko je moralan politički sistem BiH nakon Dejtona, tema je koju je elaborirao generalni sekretar SDA Amir Zukić.
Kad smo već kod morala vezano za izborni proces, te moralnosti političkog sistema BiH nakon Dejtona, vrijedno spomena je da je Zukić dobio 3.821 glas na listi za Parlament FBiH.
Mandata se dočepao preko kompenzacione liste koju je odredio vrh stranke, a u kojem je i on sam po funkciji generalnog sekretara. Za neupućenije, kompenzacione liste su diskreciono pravo predsjednika ili vrha stranke, na koju oni stavljaju ljude od svog povjerenja, neovisno na njihove političke ili druge reference, u šta svakako ulazi i moral.
– Trebamo sve činiti da izbori u našoj zemlji budu doista slobodni, i formalno i stvarno, i da odražavaju realne interese ljudi za boljim životom. I što se ne smije izostaviti moramo osnažiti propagandu civilizacijskih vrijednosti bosanske paradigme i vrijednosti tradicionalnog bh. društva i njegove kulture i načina života – naveo je Zukić u svom izlaganju i to pred dvadesetak filozofa, sociologa, politologa, teologa i drugih naučnika iz BiH, Hrvatske, Irana, Slovenije i Srbije.
Dakle, što je jedne prilike rekao nekadašnji federalni premijer Nedžad Branković „sve što je po zakonu je moralno“. Izborni zakon BiH omogućio je kompenzacione liste, na kojima su uglavnom oni koji znaju da nemaju šanse proći na izborima regularnim putem, tj. narod ih neće, ali imaju određene „zasluge“ zbog kojih ih stranački šefovi nagrade kompenzacionim mandatom.
Tako je Zukić po zakonu, dakle moralno ušao u Parlament FBiH. Ali, šta ako je zakon nemoralan? To je sada već diskutabilno, i neka to rješavaju oni koji ga mijenjaju.
Vratimo se Zukiću koji je držao lekcije o moralu u izbornoj proceduri. Kongres SDA održan maja 2015. godine bio je buran. Na sve strane sipale su optužbe o krađi glasova za izbore potpredsjednika, članova Glavnog odbora.... Postoje čak i video snimci o tome.
Zukić je tada, govorkalo se bio jedan od organizatora krađe glasova. Sada se to, kako nam kažu u SDA, više ne priča tiho po kuloarima, već ga se direktno optužuje. I zar Zukić onda može držati lekcije nekome i pričati o moralu u izbornoj proceduri!? Zvuči nadrealno, ali nažalost, istinito je.
Organizatori Simpozija u Zagrebu bili su Bošnjačka nacionalna zajednica Hrvatske, Institut Ibn Sina iz Sarajeva, Medžlis islamske zajednice iz Zagreba i Znanstveni centar izvrsnosti za integrativnu bioetiku. Zasigurno nisu znali da Zukić baš i nije podobna ličnost da govori o temi morala,a  posebno ne o moralu u izbornom procesu.
Od vile u Sarajevu do vile u Dubrovniku
Mediji su do sada objavljivali da Amir Zukić posjeduje veliki broj nekretnina čija je vrijednost ogromna, a da li je baš sve stečeno platama koje je zarađivao kao sekretar Općinskog vijeća Centar, ili zastupnik neka provjere oni koji su nadležni za to.
Zukić nikada do sada nije demantirao da posjeduje veliki broj nekretnina, a najvećim dijelom ovi podaci mogu se naći i u njegovom imovinskom kartonu.
Vila čija je vrijednost 2.000.000 KM je samo jedna iz brojne kolekcije Amirovih nekretnina.
Ostala imovina porodice Zukić je kuća u Sarajevu (1/2 sa suprugom) vrijednosti 600.000 KM. Zemljište u Rogatici 50.000 m2 nepoznate vrijednosti, vikendica 20.000 KM, kuća u Dubrovniku 1 milion KM, zemljište u Trebinju 50.000 m2 nepoznate vrijednosti, kuća na Sedreniku nepoznate vrijednosti, zemljište u Visokom 392 m2 nepoznate vrijednosti.

Nema komentara:

Objavi komentar