srijeda, 3. veljače 2016.

Više od 300 studenata medicine iz 30 država dolazi u Sarajevo, obići će i kompaniju Bosnalijek

NAJVIŠE UČESNIKA IZ RUSIJE
Od 4. do 7. februara 2016. godine u Sarajevu će biti održan Internacionalni kongres studenata medicine - SaMED 2016 na kojem će biti više od 300 učesnika iz 30 država svijeta u organizaciji Udruženja studenata Medicinskog fakulteta u Sarajevu pod generalnim pokroviteljstvom najveće bh. farmaceutske kompanije Bosnalijek.
Predsjednik Organizacionog odbora SaMED 2016 Malik Ejubović kazao je za Patriju da će biti predstavljeno 130 naučno-istraživačkih radova, a stručni žiri će odabrati najbolje radove.
U odnosu na 2015. godinu, ovogodišnji SaMED je privukao veći broj učesnika ali i prijavljenih radova. Ejubović je posebno istakao važnost ovakvih susreta.
- Svaki fakultet koji pretenduje da bude jak mora imati svoj simpoziji kako ljekara tako i studenata jer je to prilika da upoznamo jedni druge, da vidimo naučne radove koje rade kolege na drugim fakultetima, da razvijemo ideje kroz druge kongrese – kaže Ejubović.
Učesnici SaMeda imat će priliku obići najveću bh. farmaceutsku kompaniju Bosnalijek.
- U Bosnalijek će ići najveći broj stranih učesnika, što je osim naučnog dijela najvažniji dio Kongresa. Važno je da učesnici vide s kojim kapacitetom raspolažemo, da imamo jednu ozbiljnu farmaceutsku kompaniju koja može konkurisati i svjetskim, a ne samo regionalnim kompanijama i koja je svjetski orijentisana – kaže Ejubović.
Kongres zvanično počinje 4. februara u 18 sati, a najveći broj učesnika dolazi iz Rusije, ali i iz zemalja regiona, Italije, Španije, Belgije, Danske, Grčke, Ukrajine, Meksika, Kolumbije, Bolivije, Estonije, Litvanije, Irana, Saudijske Arabije...
Pod pokroviteljstvom Bosnalijeka, na samom otvaranju Kongresa, učesnici će prisustvovati predavanju posvećenom najmodernijim smjernicama u tretmanu povišenog krvnog pritiska.

Nema komentara:

Objavi komentar