srijeda, 3. veljače 2016.

Tegeltija: Objavljivanje transkripata u slučaju Radončić ne dovodi u pitanje integritet procesa

Tegeltija: Pravosuđe treba raditi bez pritiska 

 Objavljivanje transkripata razgovora iz procesa protiv Fahrudina Radončića ni na koji način ne dovodi u pitanje integritet čitavog ovog postupka – kazao je za bh. novinsku agenciju Patria Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).
Nakon što su pojedini mediji objavili tekst u kojem Tegeltija govori da su Radončiću narušena ljudska prava, predsjednik VSTV-a pojasnio je šta je zapravo mislio, te da to ni na koji način ne može ugroziti sam proces protiv Radončića.
- Bilo je pitanje o objavljivanju dokumenata prije sudskog procesa, a to može biti krivično djelo, jer tek nakon verifikacije na sudu ti transkripti prestaju biti tajni. Ovdje se nije postavilo pitanje njihove zakonitosti, već u kojem momentu njih mogu objavljivati mediji. Prema tome to ni u kom slučaju ne utiče na samu suštinu procesa – istakao je Tegeltija.
On je dodao da su svi dokumenti u procesu nabavljeni na osnovu naredbe odnosno naloga Suda i tako postaju zakoniti.
Onog trenutka kada se objave na Sudu oni su javni. Kad stvari izvučete iz konteksta možete napraviti priču kako god hoćete. Ono što sam ja rekao jeste da je sfera privatnosti narušena – dodao je Tegeltija.
Predsjednik VSTV- a istakao je da je i danas, a i jučer imao sastanak s glavnim tužiocem Goranom Salihovićem i da nema nikakve dileme, jer u cijelosti daje podršku radu pravosudnih institucija Tužilaštvu BiH i Sudu BiH.
- Neki dan sam rekao da su pritisci na pravosuđe prestali biti i skriveni, oni su postali potpuno otvoreni i jasni, potpuno transparentni gdje se čak ide i sa sugerisanjem pravosuđu kakve odluke trebali bi donositi, što je potpuno neprimjereno i ne pripada nijednoj demokratskoj zemlji i praksi i principu raspodjele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Zbog toga smo mi već nekoliko puta regairali na takvu jednu pojavu u društvu. Pozvali smo zbog toga sve učesnike u političkom životu da se suzdrže takvih izjava, da nas puste da na miru radimo posao u skladu sa Ustavom BiH i međunarodnim standardima – dodao je Tegeltija.

Nema komentara:

Objavi komentar