srijeda, 10. veljače 2016.

Odgovornost vlasti

Odgovornost vlasti


Odgovornost vlasti je program koji ima centralno mjesto u radu organizacije. Jedna od najvažnijih stvari kojima se bavimo, upravo je analiza odgovornosti nosilaca javnih funkcija kroz praćenje istinitosti i dosljednosti njihovih izjava, te praćenje ispunjenosti predizbornih obećanja partija na vlasti. Oba se monitoringa kontinuirano vrše u sklopu naše inicijative, čiji je pristup promociji političke odgovornosti u Bosni i Hercegovini specifičan i jedinstven.
Pored ove aktivnosti, koja se direktno odnosi na političku odgovornost, UG “Zašto ne”  se problemom odgovornosti vlasti bavi i na druge načine i iz različitih uglova. Jedan od primjera inovativnog pristupa političkoj odgovornosti predstavlja i projekat “Glasometar“, online platforma koja je po prvi put omogućila građankama i građanima BiH da, kroz set relevantnih pitanja, direktno uporede svoje političke preferencije sa stavovima partija koje su na Opštim izborima 2010. kandidovale svoje predstavnike/ce.
Osim ovih specifičnih projekata, UG “Zašto ne” i kroz ostale svoje aktivnosti kontinuirano radi na jačanju korektivne uloge civilnog društva u političkim procesima – poticanje političke odgovornosti izabranih predstavnica/ka, otvaranje javnih informacija prema građanima/kama, kreiranje online alata koji građanima/kama pružaju mogućnosti informisanja o radu političkih subjekata; pokretanje javnih kampanja… sve su ovo aktivnosti organizacije koje imaju za cilj razvijanje i promociju političke odgovornosti u Bosni i Hercegovini.

Nema komentara:

Objavi komentar