Bokvica ili trputac je veoma rasprostranjena biljka čiji se listovi vjekovima koriste u narodnoj medicini. To je ona biljka koju smo kao djeca stavljali na ogrebotine ili rane da što prije zarastu. Otkrivamo vam njena mnogobrojna ljekovita svojstva
Bokvica je jedna od devet svetih biljka koje se spominju među drevnim spisima anglosaksonskog naroda. Tokom 16. i 17 . vijeka bokvica se u Evropi koristila za liječenje gotovo svih bolesti, od ugriza pasa, preko čireva pa sve do povišene temperature i gripe. Glavne komponente bokvice su iridoid glukoza i tanini za koje se vjeruje da ublažavaju iritacije te neutrališu štetne organizme.
Bokvica je jedna od devet svetih biljka koje se spominju među drevnim spisima anglosaksonskog naroda. Tokom 16. i 17 . vijeka bokvica se u Evropi koristila za liječenje gotovo svih bolesti, od ugriza pasa, preko čireva pa sve do povišene temperature i gripe. Glavne komponente bokvice su iridoid glukoza i tanini za koje se vjeruje da ublažavaju iritacije te neutrališu štetne organizme.
Kako koristiti listove bokvice?
U današnje vrijeme bokvica je još uvijek sastavni dio narodne medicine. Na našim prostorima koristi se za liječenje bolesti respiratornog trakta, urogenitalne infekcije, bolesti gastrointestinalnog trakta, probleme sa kožom i reumatizam. U Kolumbiji bokvicu koriste da bi poboljšali opšte stanje organizma, dok je u Meksiku čuvaju za probleme sa probavom i to je samo par primjera kako se bokvica koristi širom svijeta. Zbog svoje duge tradicije korišćenja u medicinske svrhe bokvica je bila predmet i mnogih istraživanja pa se ona sada najviše koristi i pokazala se najdjelotvornijom za zdravlje gornjeg respiratornog trakta. Ona je sastavni dio mnogih lijekova za kašalj i vjeruje se da se spas za kašalj krije u listu bokvice.
Riječ nauke
Moderna nauka tek počinje otkrivati sva ljekovita svojstva ove biljke, a prva saznanja i otkrića se, za divno čudo ne kose sa narodnim vjerovanjima. Nemačka služba za kontrolu lijekova je odobrila korištenje bokvice za olakšavanje kašlja i iritacije sluznice što je povezano sa infekcijama gornjeg respiratornog trakta. Istraživanja su takođe pokazala da bokvica može ublažiti iritaciju plućnog tkiva koja uzrokuje veliku neugodnost. Takođe, dokazano je da jača imunitet i posebno se preporučuje za ublažavanje iritativnog hroničnog kašlja, posebno kod djece.
Dva klinička ispitivanja koja su sprovedena u Bugarskoj su otkrila da je bokvica veoma efikasna pomoć u liječenju hroničnog bronhitisa jer djeluje kao pektin i glicerin, sastojci koji su veoma često sastvani dio sirupa za kašalj. Ljekovita svojstva bokvice blagotvorno utiču i na kašalj uzrokovan gripom, prehladom ili nekim drugim iritacijama.
Studija koja je pak objavljena na Tajvanu gde se lišće bokvice koristi u narodnoj medicini vjekovima za razne infekcije povezane sa respiratornim, urinarnim i probavnim traktom je otkrila da je tečnost iz bokvice otporna na štetne organizme, a potvrđen je i njen uticaj na jačanje imuniteta.
Odsjek za mikrobiologiju i imunologiju na univerzitetu Rio Cuarto u Argentini takođe je potvrdio otpornost bokvice na štetne organizme dok su izučavali alkoholne ekstrakte osam različitih biljaka.
Sirup za kašalj od bokvice i zove
Ako vas muči uporni kašalj sami možete napraviti veoma efikasan sirup od bokvice i zove koji će vam veoma brzo pomoći. Donosimo vam recept
U današnje vrijeme bokvica je još uvijek sastavni dio narodne medicine. Na našim prostorima koristi se za liječenje bolesti respiratornog trakta, urogenitalne infekcije, bolesti gastrointestinalnog trakta, probleme sa kožom i reumatizam. U Kolumbiji bokvicu koriste da bi poboljšali opšte stanje organizma, dok je u Meksiku čuvaju za probleme sa probavom i to je samo par primjera kako se bokvica koristi širom svijeta. Zbog svoje duge tradicije korišćenja u medicinske svrhe bokvica je bila predmet i mnogih istraživanja pa se ona sada najviše koristi i pokazala se najdjelotvornijom za zdravlje gornjeg respiratornog trakta. Ona je sastavni dio mnogih lijekova za kašalj i vjeruje se da se spas za kašalj krije u listu bokvice.
Riječ nauke
Moderna nauka tek počinje otkrivati sva ljekovita svojstva ove biljke, a prva saznanja i otkrića se, za divno čudo ne kose sa narodnim vjerovanjima. Nemačka služba za kontrolu lijekova je odobrila korištenje bokvice za olakšavanje kašlja i iritacije sluznice što je povezano sa infekcijama gornjeg respiratornog trakta. Istraživanja su takođe pokazala da bokvica može ublažiti iritaciju plućnog tkiva koja uzrokuje veliku neugodnost. Takođe, dokazano je da jača imunitet i posebno se preporučuje za ublažavanje iritativnog hroničnog kašlja, posebno kod djece.
Dva klinička ispitivanja koja su sprovedena u Bugarskoj su otkrila da je bokvica veoma efikasna pomoć u liječenju hroničnog bronhitisa jer djeluje kao pektin i glicerin, sastojci koji su veoma često sastvani dio sirupa za kašalj. Ljekovita svojstva bokvice blagotvorno utiču i na kašalj uzrokovan gripom, prehladom ili nekim drugim iritacijama.
Studija koja je pak objavljena na Tajvanu gde se lišće bokvice koristi u narodnoj medicini vjekovima za razne infekcije povezane sa respiratornim, urinarnim i probavnim traktom je otkrila da je tečnost iz bokvice otporna na štetne organizme, a potvrđen je i njen uticaj na jačanje imuniteta.
Odsjek za mikrobiologiju i imunologiju na univerzitetu Rio Cuarto u Argentini takođe je potvrdio otpornost bokvice na štetne organizme dok su izučavali alkoholne ekstrakte osam različitih biljaka.
Sirup za kašalj od bokvice i zove
Ako vas muči uporni kašalj sami možete napraviti veoma efikasan sirup od bokvice i zove koji će vam veoma brzo pomoći. Donosimo vam recept
Potrebni sastojci:
4 šolje vode
¼ šolje sušenih zovinih bobica
2 kašike sušenih listova zove
2 kašike sušenih listova bokvice
½ šolje meda
Sipajte vodu, bokvicu, listove i bobice zove u posudu i stavite na šporet da prokuha. Nakon toga smanjite temperaturu i ostavite da lagano krčka 15 minuta. Poslije tih 15 minuta, poklopite šerpicu i ostavite da sve stoji dva sata. Procjedite biljke, a tečnost vratite u šerpicu, uključite šporet i ostavite da krčka dok polovina tečnosti ne ukuha.
Sklonite sirup sa šporeta, ostavite da se malko prohladi pa umješajte med dok je još topao i ostavite da se u potpunosti ohladi. Hladan sirup sipajte u staklenu flašicu i tako pripremljen može stajati i do tri mjeseca.
Sirup uzimajte na prve znakove kašlja, odrasli i djeca starija od šest godina uzimaju jednu kašiku svaka 2-3 sata, a djeca mlađa od šest godina mogu uzimati jednu kafenu kašičicu svaka 2-3 sata.
4 šolje vode
¼ šolje sušenih zovinih bobica
2 kašike sušenih listova zove
2 kašike sušenih listova bokvice
½ šolje meda
Sipajte vodu, bokvicu, listove i bobice zove u posudu i stavite na šporet da prokuha. Nakon toga smanjite temperaturu i ostavite da lagano krčka 15 minuta. Poslije tih 15 minuta, poklopite šerpicu i ostavite da sve stoji dva sata. Procjedite biljke, a tečnost vratite u šerpicu, uključite šporet i ostavite da krčka dok polovina tečnosti ne ukuha.
Sklonite sirup sa šporeta, ostavite da se malko prohladi pa umješajte med dok je još topao i ostavite da se u potpunosti ohladi. Hladan sirup sipajte u staklenu flašicu i tako pripremljen može stajati i do tri mjeseca.
Sirup uzimajte na prve znakove kašlja, odrasli i djeca starija od šest godina uzimaju jednu kašiku svaka 2-3 sata, a djeca mlađa od šest godina mogu uzimati jednu kafenu kašičicu svaka 2-3 sata.
Nema komentara:
Objavi komentar