Višegodišnja zeljasta biljka hren (Cochlearia armoracia), čijom se pradomovinom smatra jugoistočna Europa i zapadna Azija, obiluje korisnim sastojcima.
Bila je nezaobilazna na trpezi starih Egipćana, dok su je antički Grci koristili protiv bolova u leđima i kao afrodizijak.
U piramidi prehrane hren se svrstava u vrlo korisno povrće, a njegov svjež korijen može se koristiti tijekom cijele godine. Kada se kaže hren uglavnom se misli na ljuti korijen, dok malo tko zna da su mladi listovi puni vitamina C, karotena i klorofila.
Listovi sadrže i zavidnu količinu minerala kalija, kalcija, fosfora, sumpora, magnezija, klora. S druge strane, podzemni izdanci upotrebljavaju se kao začin i dodatak raznim jelima, posebno mesu.
Prilikom kupnje svježeg hrena treba voditi računa da bude čvrst, neoštećen i bez zelenkastih nijansi.
U dobro zatvorenoj posudi u hladnjaku može se čuvati i do pola godine, a u zamrzivaču i duže. Prilikom pripreme treba ga guliti što tanje, tako da mu se skine samo kora, a prije ribanja korijen treba ostaviti da odstoji 24 sata, kako bi se iskoristili svi vrijedni sastojci.
Hren čisti organizam i ubrzava metabolizam, zbog čega ga treba što češće jesti, a to osobito vrijedi za dijabetičare, ali i one koji konstantno osjećaju umor. Specifičan ljut miris i okus potječe od sastojka singrina, a hren sadrži i kumarin, fenole, eterično ulje, aspargin, peroksidazu, smolu, škrob i saharida.
Zbog svih ovih sastojaka poznavatelji narodne medicine ga preporučuju kao lijek za imunitet, protiv kašlja, bronhitisa, astme, reume…
Koristi se i kao lijek protiv začepljenja krvnih sudova, poboljšava probavu, a vrlo je cijenjen i kao antiseptik i diuretik. Preporučuju ga za izbacivanje kamena i pijeska iz bubrega, kao i za izbacivanje mokraće. Kao lijek najčešće se uzima uz kisela jela, u obliku sirupa, kuhan u bijelom vinu ili vodi, ili i kao čaj. Za neke bolesti preporučuju se i oblozi od hrena.
U dobro zatvorenoj posudi u hladnjaku može se čuvati i do pola godine, a u zamrzivaču i duže. Prilikom pripreme treba ga guliti što tanje, tako da mu se skine samo kora, a prije ribanja korijen treba ostaviti da odstoji 24 sata, kako bi se iskoristili svi vrijedni sastojci.
Hren čisti organizam i ubrzava metabolizam, zbog čega ga treba što češće jesti, a to osobito vrijedi za dijabetičare, ali i one koji konstantno osjećaju umor. Specifičan ljut miris i okus potječe od sastojka singrina, a hren sadrži i kumarin, fenole, eterično ulje, aspargin, peroksidazu, smolu, škrob i saharida.
Zbog svih ovih sastojaka poznavatelji narodne medicine ga preporučuju kao lijek za imunitet, protiv kašlja, bronhitisa, astme, reume…
Koristi se i kao lijek protiv začepljenja krvnih sudova, poboljšava probavu, a vrlo je cijenjen i kao antiseptik i diuretik. Preporučuju ga za izbacivanje kamena i pijeska iz bubrega, kao i za izbacivanje mokraće. Kao lijek najčešće se uzima uz kisela jela, u obliku sirupa, kuhan u bijelom vinu ili vodi, ili i kao čaj. Za neke bolesti preporučuju se i oblozi od hrena.
Za sinuse, PLUĆA I TEŠKO DISANJE
Za upaljene sinuse – Na štednjaku zagrijte narendani hren, glavu prekrijte ručnikom, i pet do deset minuta udišite isparavanja. Najbolje je da se ovo radi pred spavanje, i legne pokrivene glave. Poslije nekoliko dana sinusi će se početi čistiti, a bolovi i neugodan osjećaj će prestati.
Čaj za čišćenje pluća – S dva decilitra kipuće vode, prelijte deset grama naribanog korijena hrena i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Tako spremljen napitak treba piti dva do tri puta dnevno u malim šalicama.
Protiv astme, umora i teškog disanja – astmatičari mogu ublažiti tegobe ako sa šalicomjabučnog octa skuhaju četiri jušne žlice naribanog hrena. Kada se hren razmekša treba ga procijediti, a dobivenoj količini dodati istu količinu meda. Dobivenu smjesu lagano kuhati da se zgusne, a onda ostaviti da se kaša ohladi. Ovako dobiveni lijek uzima se ujutro i navečer.
Tko ima teškoće s disanjem i kašljem, svako jutro treba na prazan želudac uzeti jednu žličicu naribanog hrena pomiješanog sa žličicom meda. Terapija traje mjesec dana.
Protiv reumatizma – Korijen hrena narendati i ovlažiti ga mješavinom vode s malo octa. Sve to preliti uzavrelim mlijekom . Kada se mlijeko zgruša skinuti stvorenu sirutku. Tako dobivenu masu svakodnevno piti jednu do dvije čašice.
Za upaljene sinuse – Na štednjaku zagrijte narendani hren, glavu prekrijte ručnikom, i pet do deset minuta udišite isparavanja. Najbolje je da se ovo radi pred spavanje, i legne pokrivene glave. Poslije nekoliko dana sinusi će se početi čistiti, a bolovi i neugodan osjećaj će prestati.
Čaj za čišćenje pluća – S dva decilitra kipuće vode, prelijte deset grama naribanog korijena hrena i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Tako spremljen napitak treba piti dva do tri puta dnevno u malim šalicama.
Protiv astme, umora i teškog disanja – astmatičari mogu ublažiti tegobe ako sa šalicomjabučnog octa skuhaju četiri jušne žlice naribanog hrena. Kada se hren razmekša treba ga procijediti, a dobivenoj količini dodati istu količinu meda. Dobivenu smjesu lagano kuhati da se zgusne, a onda ostaviti da se kaša ohladi. Ovako dobiveni lijek uzima se ujutro i navečer.
Tko ima teškoće s disanjem i kašljem, svako jutro treba na prazan želudac uzeti jednu žličicu naribanog hrena pomiješanog sa žličicom meda. Terapija traje mjesec dana.
Protiv reumatizma – Korijen hrena narendati i ovlažiti ga mješavinom vode s malo octa. Sve to preliti uzavrelim mlijekom . Kada se mlijeko zgruša skinuti stvorenu sirutku. Tako dobivenu masu svakodnevno piti jednu do dvije čašice.
Nema komentara:
Objavi komentar