utorak, 12. siječnja 2016.

Ahmetović traži izmjene Izbornog zakona BiH kako bi omogućio Bošnjacima u RS veća prava

Sadik Ahmetović, zastupnik u Predstavničkom domu PS BiH (SDA) uputio je inicijativu Interresornoj grupi za izradu Izbornog zakona BiH u kojoj traži niz izmjena koje bi se ticale općine Srebrenica ali i drugih općina u RS gdje su većinski stanovnici prije agresije na BiH bili Bošnjaci, piše bh. novinska agencija Patria.
- BiH je opterećena naslijeđem teškog masovnog i sistematskog kršenja ljudskih prava i humanitarnog prava najvećeg oblika. Naslijeđem prošlosti, genocidom u Srebrenici što je dokazano na Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju u Hagu kako bi se došlo do uspostavljanja vladavine prava provele aktivnosti u pravcu ublažavanja posljedica zločina i stvorili uslovi za promoviranje mira i demokratije i pomirenja na prostoru BiH, a posebno na širem prostoru Srebrenice s ciljem sprečavanja prošlosti, predlažem sljedeće izmjene Izbornog zakona BiH:
- Da se lokalni izbori za Skupštinu Opštine Srebrenica temelje na nacionalnoj strukturi Opštine prema popisu iz 1991. godine
- Da se izbori za Narodnu skupštinu RS-a za postojeću izbornu jedinicu kojoj pripada Opština Srebrenica te Opštine Vlasenica, Milići Bratunac Zvornik zasnivaju na nacionalnoj strukturi prema popisu iz 1991. godine.
- Da se formira nova izborna jedinica za Državni parlament koja će obuhvatati Opštine Srebrenica, Vlasenica, Milići, Bratunac i Zvornik po nacionalnom sastavu tog stanovništva iz 1991. godine.
U Srebrenici je izvršen genocid i dokazan je pravosnažno u Hagu. Žrtve zločina u srebreničkom genocidu su uglavnom iz Srebrenice, ali i sa šireg prostora iz Opština u okruženju zbog toga se prijedlogom Izbornog zakona obuhvaćaju i ostale opštine koje sam nabrojao.
Opština Srebrenica je bila svojevrsni koncentracioni logor u kojem su ubijani svi Bošnjaci na osnovu nacionalne pripadnosti. Ubijeno je najmanje 8371 muškaraca i žena.
Definirao sam ove općine kao jednu izbornu jedinicu i ovo je jedna vrsta pravde i veća šansa da preživjele žrtve genocida imaju veće učešće i u Narodnoj skupštini RS-a, i u Državnom parlamentu. Bošnjaci su sada tamo svedeni na vrlo skromnu statistiku od nekih 15 posto, a prije rata su bili većina.

Nema komentara:

Objavi komentar