petak, 30. listopada 2015.

Po hitnom postupku: Čovićev rad na trećem entitetu

Usvajanje nekoliko zakona koje predlaže Vlada FBiH po hitnom postupku vodi ka zaokruživanju hrvatske teritorije kojom suvereno vlada Dragan Čović, a u čemu mu na tome od oktobra prošle godine do danas podršku daje Stranka demokratske akcije (SDA) na čelu sa Bakirom Izetbegovićem, više nego iko u posljednjih dvadesetak godina.
Federalni parlament usvojio je – uglavnom po hitnom postupku – od ljeta ove godine do danas više zakona u Federaciji BiH, koji Zapadnohercegovački i Hercegovačko-neretvanski kanton vode u potpunu neovisnost od Sarajeva i Federacije BiH, praveći od njih ako ne treći entitet odmah, onda sigurno zasebnu administrativnu jedinicu, kao pripremu terena.
Realizacija plana krenula je od ljeta ove godine. Prvo je u junu ove godine Vlada FBiH preglasavanjem četiri ministra iz DF-a usvojila protuzakonitu Uredbu o načinu imenovanja u javnim kompanijama, što je Čoviću, uz pomoć banka koji drži u Vladi, omogućilo kontrolu nad javnim kompanijama u Federaciji, ali prije svega onima koje se nalaze u Hercegovini: Aluminij, Elektroprivreda HZHB,  Hrvatske pošte…
Mjesec nakon toga Federalni parlament usvojio je Zakon o radu, u kojem je za Čovića ključno to što federalni inspektori rada više ne mogu kontrolirati kontone, već je ta nadležnost data kantonalnim inspektorima.
Pojednostavljeno, federalci više nemaju pravo otići u Čapljinu, Međugorje, Grude…, u kojima se mahom nalaze predstavništva stranih kompanija u BiH, i koja svakodnevno prometuju desetine miliona KM.
Paralelno, dok Čović jača poziciju u Hercegovini, ne odriče se ni utjecaja u FBiH, kao i na nivou države. Ranije je ova stranka preuzela Federalno i Državno ministarstvo finansija, UIO BiH, a kao finalni čin, Dragan Vrankić kadar HDZ-a imenovan je na čelo Ureda za reviziju institucija BiH.
Čović je najavio da će Hrvati preuzeti i Federalnu agenciju za bankarstvo.
Osigurao je, legalizirao, i puštanje stranačkih poslušnika ukoliko neki od njih završe u zatvoru. Zakon o pomilovanju, koji je usvojen po hitnom postupku u utorak, Čoviću omogućava da uz pomoć predsjednika FBiH Marinka Čavare, može pomilovati bilo kojeg osuđenika, izuzev one za ratne zločine, makar se radilo i o najvećim narkodilerima, krijumčarima, privrednim kriminalcima, pedofilima…
Čović je do kraja godine najavio konture novog Izbornog zakona u BiH, koji će, bude li se on pitao i ovog puta, glasače podijeliti u tri nacionalna tora, odnosno HDZ-u osigurati vladavinu još dugi niz godina.
Iza masovnog usvajanja zakona u Federalnom parlamentu u posljednjih nekoliko sedmica ne stoji nikakva produktivna izvršna i zakonodavna vlast u Federaciji BiH, već realizacija Čovićevog plana za stvaranje neovisne teritorijalne jedinice u Federaciji.

Nema komentara:

Objavi komentar