utorak, 29. rujna 2015.

Za tri mjeseca planiraju prodati državni kapital od 190 miliona KM.. Kako Vlada FBiH do kraja godine kupuje socijalni mir

Prema usvojenom Akcionom planu za provođenje Reformske agende, Federalna vlada namjerava u roku od samo tri mjeseca, od oktobra do decembra, privatizirati minimalno pet preduzeća s manjinskim državnim kapitalom. Niska cijena Kako saznajemo, to su "Bosnalijek", "Energopetrol", "Aluminij", Fabrika duhana Sarajevo i "Sarajevo-osiguranje". Ukupan državni kapital u ovih pet preduzeća procjenjuje se na 190 miliona KM. No, prema izjavama sagovornika "Avaza", uključenih u ove procese, malo je vjerovatno da Vlada može u ovako kratkom roku prodati državni kapital u tim preduzećima za optimalnu cijenu. Štaviše, tvrde naši izvori, ako se vlast upusti u ovaj posao bez temeljite pripreme, država će biti višestruko oštećena.  - Prvo treba napraviti sastanke u upravama, sindikatima, nadzornim odborima, a da se onda nakon toga uradi procjena tržišne vrijednosti državnog udjela. Ako bi se išlo na berzu, to bi značilo da bi državni dio, naprimjer u FDS-u, mogao biti teorijski prodat za 20 miliona KM. To je, prema berzanskim pravilima, po vrlo niskoj cijeni - tvrdi naš sagovornik. Kapital FDS-a, prema knjigovodstvenoj vrijednosti, iznosi 51,3 miliona KM, što znači da on trenutno može biti prodat za, praktično, pola cijene. - U ovaj posao ne bi se trebalo ulaziti bez angažiranja ugledne revizorske kuće koja će prvo procijeniti tržišnu vrijednost kompanija, kazati da je to toliko novca i da ispod toga ne može ići - rekao nam je naš izvor.
Akcioni plan: Privatizacija preduzeća s manjinskim državnim kapitalom
Saniranje fonda
On je istakao da od navedenih pet, praktično, samo tri preduzeća mogu biti prodata, i to putem berze, a to su FDS, "Sarajevo-osiguranje" i "Bosnalijek". Kada je riječ o "Aluminiju", zbog kompliciranih odnosa unutar preduzeća, te "Energopetrolu", gdje je gubitak iznad cijene kapitala, to, kako navodi, neće ići.
Vlada FBiH, kako je navela u Akcionom planu, od prodaje državnog kapitala u javnim preduzećima planira sanirati Zavod PIO/MIO te tako kupiti socijalni mir i spriječiti eventualne proteste penzionera.

Knjigovodstvene vrijednosti preduzeća

  • Bosnalijek - 19,25 posto kapitala od 15 miliona KM
  • Energopetrol - 22,1 posto kapitala od 15,1 milion KM
  • FDS - 39,9 posto kapitala od 51,1 milion KM
  • Aluminij - 44 posto kapitala od 83,6 miliona KM
  • Sarajevo-osiguranje - 45,5 posto kapitala od 26,3 miliona KM

Nema komentara:

Objavi komentar