srijeda, 30. rujna 2015.

Nema besplatnog liječenja u Kantonu Sarajevo

Nema besplatnog liječenja u Kantonu Sarajevo

Premijer Kantona Sarajevo je, reagujući na tvrdnje da bi se Kantonu Sarajevu trebao ukinuti ponder 2 koji se koristi pri raspodjeli indirektinih prihoda u FBiH, na svom Facebook profilu između ostalog izjavio:
“Na klinickom centru UNSA se lijeci veliki broj gradjana iz drugih kantona i opet to finansira nas kanton.”
Međutim, stvarno stanje stvari je nešto drukčije. Naime, prema Sporazumu o načinu i postupku korištenja zdravstvene zaštite izvan područja zavoda zdravstvenog osiguranja kome osiguranik pripada, koji su potpisali svi kantonalni zavodi zdravstvenog osiguranja i Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, troškove osiguranika koji se liječi u drugom kantonu snosi matični zavod zdravstvenog osiguranja osiguranika.
U članovima  4. i 6. ovog Sporazuma se to jasno navodi:
Članak 4.
Za pružene usluge zdravstvene zaštite osiguranim osobama iz članka 2. ovoga sporazuma, zdravstvena ustanova-povjerilac dostavlja kantonalnom zavodu zdravstvenog osiguranja-dužniku račun sa specifikacijom, na način i u rokovima koji su predviđeni propisima o financijskom poslovanju. Ako kantonalni zavod zdravstvenog osiguranja-dužnik zahtijeva od zdravstvene ustanove-povjerioca da za osiguranu osobu, osim dokumentacije iz stavka 1. ovoga članka, dostavi i drugu odgovarajuću medicinsku dokumentaciju, dužna je to učiniti u roku od sedam dana od dana dobivanja zahtjeva.
Članak 6.
Kantonalni zavod zdravstvenog osiguranja-dužnik dužan je po prijemu računa za pružene zdravstvene usluge osiguranim osobama u slučajevima iz članka 2. ovoga sporazuma, uplatiti iznos po računu.
Navedeni članovi bez sumnje dokazuju da troškove liječenja pacijenata iz drugih kantona snose upravo ti kantoni, te je izjava Elmedina Konakovića neistinita.

Nema komentara:

Objavi komentar