četvrtak, 23. srpnja 2015.

Vijeće ministara BiH utvrdilo Prijedlog zakona o strancima

SARAJEVO – Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je utvrdilo, u prvom dijelu 16. sjednice, Prijedlog zakona o strancima s oznakom „E“ kao potvrdom adekvatnog nivoa usklađenosti s odgovarajućom legislativom Evropske unije u ovoj oblasti.
Prijedlogom zakona, koji je usklađivan s 10 direktiva i 11 uredbi Evropske unije, regulirani su postupak ulaska stranaca u BiH, uključujući i vizni i bezvizni režim, putne isprave za strance, boravak stranaca i njihovo udaljenje iz BiH, njihov prihvat i stavljanje pod nadzor.
Riječ je o sveobuhvatnom zakonu koji sadrži 146 članova razvrstanih u devet poglavlja, a njegovim donošenjem želi se na trajniji i efikasniji način riješiti pitanje migracionih tokova u Bosni i Hercegovini, uz uvažavanje međunarodnih normi i bh. realnosti.
U izradu prijedloga ovih zakona uz nadležne institucije u BiH bili su uključeni i međunarodni eksperti te nevladin sektor u Bosni i Hercegovini.
Ministarstvo sigurnosti dostavit će ovaj prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnom zakonodavnom postupku, saopćeno iz Službe za informiranje VMBiH.
Riješiti probleme ustanova bh. kulture
Vijeće ministara BiH upoznato je danas s problemima jednog broja ustanova kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu i zaključilo da se u rješavanje problema u radu ovih ustanova uključi Vijeće ministara BiH i nadležno Ministarstvo civilnih poslova.
Vijeće je dalo saglasnost Ministarstvu civilnih poslova BiH da se, u saradnji s nadležnim državnim, entitetskim te kantonalnim ministarstvima iz oblasti kulture, kao i drugim zainteresiranim javno-pravnim subjektima u BiH, uključi u rješavanje aktuelnih i statusnih pitanja (administrativnih, upravljačkih i finansijskih) radi normalnog funkcioniranja ovih ustanova.
Informacijom su obuhvaćeni Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, Historijski muzej Bosne i Hercegovine, Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, Biblioteka za slijepa i slabovidna lica Bosne i Hercegovine, Kinoteka Bosne i Hercegovine i Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Službe za informiranje VMBiH.
BiH STRATEŠKI OSIGURAVA PROVOĐENJE KONVENCIJE VE O NASILJU NAD ŽENAMA I U PORODICI
Vijeće ministara BiH, u skladu s obavezama preuzetim Konvencijom o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici Vijeća Evrope koju je 2013. godine ratifikovala Parlamentarna skupština BiH, donijelo je danas Odluku o usvajanju Okvirne strategije za provedbu Konvencije o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici u Bosni i Hercegovini za period 2015 – 2018 godine.
Usvajanje Strategije predložilo je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice radi osiguranja dosljedne, kvalitetne i djelotvorne provedbe ove konvencije Vijeća Evrope, a provodit će je nadležne entitetske institucije.
Zadužena je Agencija za ravnopravnost spolova BiH da izvještava Vijeće ministara BiH i nadležne komisije Parlamentarne skupštine BiH o provedbi Okvirne strategije, kako bi mogli vršiti nadzor nad njenom provedbom.
Vijeće ministara BiH će, u skladu s obavezom izvještavanja Parlamentarne skupštine BiH, dostavljati izvještaje o provedbi Okvirne strategije nadležnim tijelima Parlamentarne skupštine BiH.
Zadužene su sve nadležne institucije BiH da se aktivno uključe u realizaciju planiranih aktivnosti iz Okvirne strategije za provedbu Konvencije o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici u Bosni i Hercegovini.
Strategija sadrži set mjera koje će nadležni organi u BiH provesti do 2018. godine radi ostvarivanja četiri strateška cilja, i to: osiguranja sveobuhvatne, djelotvorne i inkluzivne prevencije nasilja nad ženama i u porodici; uspostavljanja multidisciplinarnog i koordiniranog sistema zaštite žrtava nasilja nad ženama i u porodici u skladu s Konvencijom Vijeća Evrope, unapređenja pretpostavke za kažnjavanje počinilaca nasilja nad ženama i nasilja u porodici i osiguranja pristupa pravdi žrtvama, kao i unapređenja okvira za kreiranje i praćenje provedbe integriranih i rodnoosjetljivih politika za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.
Konvencije o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici usvojena je 11. maja 2011. godine u Istanbulu, a BiH je 7. novembra 2013. godine postala 6. zemlja članica Vijeća Evrope koja je ratificirala ovu konvenciju, saopćeno je iz Službe za informiranje VMBiH.
VMBiH IZDVAJA POLA MILIONA KM ZA PROMOVIRANJE DOMAĆE PROIZVODNJE U 2015. GODINI
Vijeće ministara BiH donijelo je danas Odluku o kriterijima za raspodjelu tekućih grantova odobrenih Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH za podršku sajamskim i drugim manifestacijama u zemlji i inozemstvu u svrhu promocije domaće proizvodnje u 2015. godini.
Od ukupno odobrenih 500.000,00 KM za organiziranje sajamskih i drugih manifestacija za promociju domaće proizvodnje 200.000,00 KM je namijenjeno za podršku sajmovima i drugim manfestacijama u zemlji, a 300.000,00 KM za državnu podršku sajamskim i drugim manifestacijama u inozemstvu.
Pravo na dodjelu ovih sredstava imat će organizatori koji imaju višegodišnje iskustvo u organiziranju sajmova, organizatori sajamskih manifestacija s međunarodnim karakterom te organizatori koji će putem sajamske manifestacije promovirati domaću proizvodnju.
U aplikaciji za dodjelu sredstava organizatori trebaju dostaviti pisanu izjavu da će razmjerno dobivenim sredstvima umanjiti troškove učešća domaćim kompanijama, saopćeno je iz Službe za informiranje VMBiH.
VMBiH OMOGUĆAVA VEĆU KONKURENCIJU ZA RUKOVODEĆE POZICIJE
Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva pravde, donijelo je danas na sjednici Odluku o izmjenama Odluke o razvrstavanju radnih mjesta i kriterijima za opis poslova radnih mjesta u institucijama Bosne i Hercegovine, kojom se želi omogućiti veća javna konkurencija prilikom zapošljavanja rukovodioca u institucijama BiH, čime se stvaraju uslovi za odabir kvalitetnijih kadrova.
Izmjenama Odluke propisano je da je za radno mjesto rukovodioca institucije, njegovih zamjenika ili sekretara s posebnim zadatkom potrebno imati najmanje pet godina radnog iskustva u struci, od čega tri godine na rukovodećim poslovima.
Istovremeno, data je pojedinačna saglasnost na izmjene pravilnika o unutrašnjoj organizaciji svih institucija i tijela Vijeća ministara BiH u koje su ugrađeni ovi uslovi te su zadužene nadležne institucije BiH da, u skladu s ovom izmjenom, raspišu konkurse za izbor rukovodioca, kojima su istekli mandati ili istječu u skorije vrijeme radi njihovog blagovoremenog popunjavanja, saopćeno je iz Službe za informiranje VMBiH.
VMBiH – IMENOVANA KOMISIJA ZA DEMINIRANJE U BiH
Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je Odluku o imenovanju Suvada Džafića, Blažena Kovača i Mladena Mrkaje za članove Komisije za deminiranje u BiH na period od dvije godine, saopćeno je iz Službe za informiranje VMBiH.

VMBiH – IMENOVAN V.D. DIREKTORA I VIJEĆE AGENCIJE ZA PRUŽANJE USLUGA U ZRAČNOJ PLOVIDBI BiH
Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa, donijelo je danas Rješenje o imenovanju Davorina Primorca za vršioca dužnosti direktora Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine, radi omogućavanja nesmetanog rada ove agencije.
Primorac će obavljati tu dužnost do okončanja postupka imenovanja direktora Agencije po konkursu koji će biti raspisan u skladu s odredbama Zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH.

Istovremeno, Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa, donijelo je Odluku o imenovanju Vijeća Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine, koje će u roku od 15 dana raspisati konkurs za izbor i imenovanje Uprave Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Službe za informiranje VMBiH.

Nema komentara:

Objavi komentar