četvrtak, 23. srpnja 2015.

Una: Pobjeda građanskog aktivizma

Veliki pritisak građana Bihaća, javnosti i građanskih aktivista iz BiH i Hrvatske, urodio je plodom – gradski vijećnici Bihaća su na vanrednoj sjednici jednoglasno odlučili povući Odluku o davanju saglasnosti na pokretanje postupka dodjele koncesije Javnim konkursom – tender za projektovanje, izgradnju, upravljanje i prijenos hidro elektrane na lokalitetu Martin Brod i Dobrenicakoju su sa minimalno potrebnom većinom od 16/30 glasova donijeli na 13. sjednici Gradskog vijeća Bihać.
Aida Sejdić, jedna od vodećih aktivistica u kampanji protiv gradnje hidroelektrana na Uni izjavila je za Front Slobode:
“Zadovoljni smo rekacijom gradskog vijeća i jednoglasnim povlačenjem odluke o davanju saglasnosti za gradnju hidroelektrana na Uni. Ovo je velika pobjeda, jedna od prvih u ratu koji tek predstoji za odbranu Une i drugih rijeka u BiH, poput Sutjeske i Hrčavke.Poručujemo svima koji na rijeci Uni vide priliku za industrijski razvoj i lično bogaćenje da nikad nećemo dozvoliti bilo kakvu gradnju. Rijeka Una pripada svim njenim stanovnicima od izvora do ušća. Svaka njena kap je naša i branićemo je do zadnje kapi svoje krvi.
Građani Bihaća i zaljubljenici u jednu i jedinu Unu zahvaljuju se svim potpisnicima on-line peticije (13.000 potpisa), građanskim aktivistima, udruženjima i organizacijama te svim društveno svjesnim građanima Bosne i Hercegovine i Hrvatske koji su posljednjih dana svojom javnom podrškom dali veliki doprinos kampanji.
Posebna zahvalnost aktivistima iz Sarajeva, Banjaluke – Centara za životnu sredinu koji su doputovali u Bihać kako bi svojim prisustvom iskazali svoju podršku, te aktivistima iz Tuzle iSanskog Mosta koji upravo završavaju aktivističku Pjesmu za Unu i video spot koji će tokom dana biti objavljen na Facebook grupi Spriječimo hidroelektrane na Uni.

Nema komentara:

Objavi komentar