utorak, 28. srpnja 2015.

SARAJEVO OSTAJE BEZ VODE: Na 40+ suhe cijevi u glavnom gradu BiH?!

Zbog ljetnih vrućina i veoma visokih temperatura zraka na području Kantona Sarajevu u proteklom periodu, KJKP VIK Sarajevo bilježi rekordne potrošnju vode na cijelom području Kantona, prenosi novinska agencija Patria.
U dane vikenda u pojedinim zonama vodosnabdijevanja isporuka-potrošnja vode se povećala i do 40%. Konstantno dolazi do pada nivoa vode u rezervoarima kojim gazduje KJKP VIK Sarajevo tako da smo prisiljeni vršiti noćno obaranje pritiska, kako bi se obezbjedile dovoljne količine vode u rezervoarskim prostorima i održalo uredno dnevno vodosnabdijevanje.
Iako su sva izvorišta i podzemne akumulacije vode u konstantnom padu, sva izvorišta su u sistemu vodosnabdijevanja, tako da se crpljenje vode iz podzemlja i sa prirodnih vrela (kada nisu mutna) vrši konstantno i svi crpni agregati su u pogonu.
Kako se period visokih temeperatura zraka nastavlja u narednom periodu, za očekivati je da će izdašnost prirodnih izvorišta i podzemne akumulacije vode znatno opasti, a samim tim će i oslabiti dotok vode u rezervoare.
Trenutno najkritičnije zone vodosnabdijevanja su zone rezervoara Podhrastovi, Sedrenik, Grdonj, Bjelave, Igman, Hrasnica, Buća potok I i Buća potok II. Generalno u svim zonama došlo je do enormnog povećanja isporuke-potrošnje vode, a gore navedene zone izdvajaju se po rekordnoj isporuci – potrošnji vode.
Apelujemo na naše cijenjene potrošače da vodu koriste što racionalnije, da zaljevanje bašti, pranje dvorišta, tepiha i drugo bezpotrebno rasipanje pitke vode svedu na minimum, kako bi se obezbjedile dovoljne količine vode u rezervoarskim prostorima i održalo uredno dnevno vodosnabdijevanje.
Ukoliko se nastavi sa enormno visokom potrošnjom vode u ovim danima Preduzeće će biti prisiljeno uvesti dodatnu mjeru i u dnevnim satima vršiti obaranje pritiska u distributivnoj mreži, saopćeno je iz KJP Vodovod i kanalizacija.

Nema komentara:

Objavi komentar