četvrtak, 23. srpnja 2015.

Čedomir Jovanović: “Pokušajmo biti više partneri nego suparnici”

Posjeta članova predsjedništa BiH premijeru Srbije Aleksandru Vučiću je korak u dobrom pravcu, jer je svaki dijalog bolji od zatvaranja u sopstvene nacionalne netrpeljivosti, nerazumijevanja i mržnje, izjavio je danas predsjednik LDP Čedomir Jovanović, navodeći da je pomirenje naroda zapadnog Balkana civilizacijska obaveza i preduslov ekonomskog poboljšanja.

“Sve što je pratilo dvadesetu godišnjicu genocida u Srebrenici opomenulo je sva naša društva da je mir u kojem živimo još uvijek ugrožen brojnim iskušenjima, na isti način na koji je bio ugrožen i prije 20 godina”, naveo je Jovanović u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.
Važno je, kaže Jovanović, da nakon sastanaka kao što je ovaj u Beogradu, predstavnici sva tri naroda i obje države, lijepe protokolarne izjave zamjene pravim djelima, i da svako u svom okruženju uradi sve što je potrebno da bi smo devedesete jednom konačno ostavili za sobom.
Lider vanparlamentarne srbijanske LDP je ocijenio da će se suštinski napredak u odnosima između BiH i Srbije, ali i među svim zemljama u regionu, dogoditi kada ovakvi sastanci prestanu da budu stvar protokola i diktata međunarodne zajednice, nego kad svi zajedno pokušamo da razumijemo jedni druge i pokušamo da budemo partneri više nego suparnici.
“Ono što danas, bez daljnjeg, predstavlja prvi i osnovni interes ljudi je ekonomski oporavak naših društava bez čega je nemoguće zamisliti ni naš kulturni oporavak pa čak ni golo fizičko preživljavanje”, kaže Jovanović, prenose agencije.

Nema komentara:

Objavi komentar