utorak, 30. lipnja 2015.

GRAĐANI BiH ZABRINUTI: Pogledajte kako će se kriza u Grčkoj odraziti na KM i situaciju u BiH…

Ovih dana puno se govori o krizi u Grčkoj i njenom eventualnom izlasku iz eurozone, što bi moglo dovesti i do slabljenja eura, a to bi značilo i slabljenje konvertibilne marke koja je direktno vezana za euro.


Tako se u ovom trenutku postavlja i pitanje utjecaja dešavanja u Grčkoj na situaciju u BiH.

– Svaka promjena vrijednosti eura imat će neposredan utjecaj na odnos KM prema drugim valutama, na primjer prema dolaru, budući da je KM fiksno vezana za euro. To praktično znači ako se smanji vrijednost eura u odnosu na dolar, tada se smanjuje i vrijednost KM prema dolaru – istakao je u razgovoru za Faktor.ba ekonomski analitičar i profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Fikret Čaušević.

On je, međutim, istakao da je za nas, kada govorimo o krizi u Grčkoj, značajnije to što ta zemlja nije značajan trgovinski partner BiH.

Uvoz energenata

– Naši trgovinski partneri su uglavnom susjedne i zemlje zapadne Evrope, što znači da ne postoji bojazan da kriza u Grčkoj značajnije utiče na naš trgovinski sektor. Također, u BiH ne posluju grčke banke, te nema bojazni niti da će trenutna situacija u Grčkoj utjecati na finansijski sektor u BiH – rekao je Čaušević.

Naveo je kako bi eventualno slabljenje eura donijelo promjene kada je riječ o uvozu energenata u našu zemlju, poput nafte koja se plaća u dolarima, kao i plina iz Rusije.

– Isto tako, u slučaju pada eura naši izvoznici koji izvoze na tržišta van eurozone imat će veći priliv sredstava – kazao je.

Dodao je i kako eventualni izlazak Grčke iz eurozone može značiti slabljenje eura u prvim sedmicama, ali da potom to ne mora imati određenog utjecaja.

– U ovom trenutku niko ne može govoriti o tome koliko će euro pasti i hoće li se i na koji način to desiti – zaključio je naš sagovornik.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović za Faktor.ba je istakao kako trenutna situacija u Grčkoj ne može imati značajnijeg utjecaja ni na pad eura, a time ni na situaciju u BiH, posebno jer je naša trgovinska razmjena sa Grčkom “minorna”.

Bojazan od domino-efekta

– Sigurno je da su već poduzete mjere kako bi se eventualni scenarij izlaska Grčke iz eurozone što manje osjetio u EU, a u prilog EU ide i to što je trgovinska razmjena sa Grčkom oko 2-3 posto, dakle ne previše značajna – rekao je Pavlović.

Kada je riječ o izjavi njemačke kancelarke Angele Merkel, koja je rekla da bi propast eura značila i propast Evrope, on je kazao da se to odnosi na bojazan od eventualnog domino-efekta, odnosno na to da za Grčkom i ostale zemlje članice počinju izlaziti iz eurozone.

– Tek ta situacija bi značajnije utjecala na pad eura, a time i na situaciju u BiH, dok ovo što se trenutno dešava u Grčkoj ne može imati previše utjecaja na nas u BiH – zaključio je.

Nema komentara:

Objavi komentar