ponedjeljak, 27. travnja 2015.

Poniženi radnici: Gladni smo svaki dan to nas isto čeka i za praznik.. "Mi ćemo 1. maja imati veliki skup u Tuzli, pod nazivom "Mobilizacija vezana za odbranu radničkih prava, koja se žele srušiti novim zakonom o radu"

Dok se lome koplja oko zakona o radu u državi u kojoj niko nikome ne vjeruje, radnici će još jedan Praznik rada dočekati poniženiji nego što su bili prethodnog 1. maja. Dok se za njihove interese, evidentno, medijski zalažu sindikati, predstavnici vlasti poručuju da nisu protiv tih interesa. Složni s ovim potonjim su i poslodavci. Ne bi li ovakve okolnosti poželjeli i radnici u Švedskoj?

Glede zakona o radu Federacije BiH, protekle se sedmice ponovo podigla velika medijska prašina. Koplja su lomile tri "nepomirljive" strane: sindikati, poslodavci i izvršna vlast FBiH. Ubrzavanju procesa donošenja ovog zakona prethodili su zahtjevi Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i to "najbolnijom" prijetnjom za predstavnike bosanskohercegovačke vlasti – obustavit će stand-by aranžman.
Kamen spoticanja u zakonu, čiji je tekst još nepoznat javnosti, jeste "ukidanje kolektivnih ugovora", te "ukidanje rada na neodređeno vrijeme". Sindikalisti su jasno poručili da im zakon, odnosno dijelovi zakona o kojima se spekulira u javnosti, nisu prihvatljivi. Iz Ministarstva rada i socijalne politike FBiH pak poručuju da će novi zakon biti povoljniji od starog. Slično mišljenje zastupaju i u Udruženju poslodavaca FBiH, navodeći da su lažne informacije plasirali pojedinci, a da samo u BiH kolektivni ugovori mogu biti na neodređeno.
Sastanak predstavnika tri strane
Novo vrijeme saznaje da je na sastanku, koji je u ponedjeljak (20. aprila) održan u prostorijama Ministarstva rada i socijalne politike FBiH, zaključeno da je neophodno da se tekst zakona o radu, o kojem će biti vođeni pregovori, dostavi socijalnim partnerima i to na način da svaka stranica teksta bude ovjerena, parafirana i opečaćena. S obzirom na to da su sindikalci ranije tvrdili da je bilo više verzija ovog zakona, na sastanku je također dogovoreno da ne smije biti nikakvih naknadnih verzija zakona o radu.
Nakon tog roka, socijalni partneri će dostaviti svoje primjedbe na tekst zakona o radu. One će biti razmatrane na prvoj sjednici socijalnog vijeća, a nakon što socijalno vijeće završi, bit će dogovoreno potpisivanje protokola u vođenju pregovora. Naposljetku će se usaglašavati pojedini članovi oko kojih se ne bude mogla postići saglasnost u socijalnom dijalogu.
Sindikalci navode da sve pretpostavke o zakonu o radu nagovještavaju da se ugovori o radu na neodređeno ukidaju, te da je to ono o čemu se govori u Sporazumu za rast i zapošljavanje, kao i u najavama MMF-a, pa i u ekspozeu premijera Fadila Novalića.
Nepovjerenje sindikalaca
Potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović je za naš list istakao da će, kad je riječ o izmjeni Zakona o radu, tek kad dobiju zvaničan tekst tog zakona, parafiran i opečaćen na svakoj strani, znati šta je to polazni materijal.
"Uvijek postoji modus i mogućnost amandmanskog djelovanja bilo kojeg zapisnika u Parlamentu Federacije BiH, gdje se može, ako se u tekstu ne nalazi, ukidanje ugovora o radu na neodređeno vrijeme ubaciti, i takav amandman se uvijek može prihvatiti", istakao je on, dodavši da zbog takvih okolnosti, zbog prilične doze nepovjerenja koje sindikat ima prema ranijem načinu vođenja pregovora, SSS BiH će nastaviti sa svojim aktivnostima.
On je najavio da će biti održani protesti i na sam dan usvajanja zakona, taman ako i bude usaglašen sa sindikatom.
"Zašto ranije nije donesen zakon o radu?! Zbog toga što smo imali jednu verziju usaglašenu sa sindikatom, a onda se u Vladi nađe sasvim druga verzija. To se dešavalo u proteklom periodu. Iz tih razloga smo vrlo oprezni i tražimo da nam se dostavi sve onako kako je dogovoreno. Naravno, to nam ne daje nikakvu garanciju da će i biti tako. Zbog toga moramo nastaviti s tim aktivnostima", naveo je Šatorović za Novo vrijeme, dodavši da je SSS BiH u ovaj proces ušao vrlo odgovorno i ozbiljno, te da sebi ne smiju dozvoliti luksuz da na bilo koji način budu prevareni.
Na pitanje u kojoj je fazi zakon o radu o kojem se treba odlučivati, iz Saveza samostalnih sindikata nam potvrđuju da to na sastanku nisu znali ni predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike FBiH, a da to u SSS BiH pogotovo ne znaju.
"Ono što smo dogovorili jeste da će nam biti poslata verzija. Dakle, ne nacrt, niti prijedlog, nego verzija zakona o radu o kojoj ćemo raspravljati", kazao je Šatorović.
Zakon ili radnici na izletu za Prvi maj?
I dok se lome koplja oko zakona o radu, u državi u kojoj niko nikom ne vjeruje, radnici će još jedan praznik rada dočekati poniženiji nego što su bili prethodnog 1. maja. Naravno, tu je neophodno spomenuti i broj registriranih nezaposlenih osoba koji je, prema podacima Agencije za statistiku BiH, u februaru 2015. godine iznosio 550.063.
Iz Saveza samostalnih sindikata BiH poručuju da za Prvi maj neće biti posebnih protesta, no, bit će održan svojevrstan skup u Tuzli.
"Mi ćemo 1. maja imati veliki skup u Tuzli, pod nazivom "Mobilizacija vezana za odbranu radničkih prava, koja se žele srušiti novim zakonom o radu". Tu će se skupiti rukovodstvo sindikata, glavni odbori i sindikalni povjerenici s područja Tuzlanskog kantona. U tom dijelu ćemo poslati vrlo jasnu, nedvosmislenu poruku: nećemo dozvoliti izmjenu zakona o radu", poručio je Šatorović.
Zaključio je da jedino sindikati čuvaju interese radnika, makar ti radnici bili u državnoj službi, naravno, zajedno s interesima svih radnika u Federaciji Bosne i Hercegovine. Bilo kako bilo, radnici ne vjeruju nijednoj od tri "sukobljene" strane. Drže se one narodne mudrosti da tuđa ruka svraba ne češe. No, to ne znači da neće potpaliti roštilj za Prvi maj. A poslije, šta bude, bude...
NOVO VRIJEME

Nema komentara:

Objavi komentar