petak, 27. veljače 2015.

18 PRIRODNIH LIJEKOVA KOJE ODMAH MOŽETE PREPISATI SAMI SEBI: IZLIJEČITI ĆE GOTOVO SVE BOLESTI!


Naši stari najbolje znaju sve trikove tradicionalne medicine osobito kada je riječ o trikovima iz kuhinja koje spriječavaju bol u trenu.
Premda se s većinom bakinih trikova često srećemo, oni su u novije vrijeme često nepravedno zanemarivani.
Suvremeni čovjek lijek za sve bolesti uglavnom nalazi u apoteci u kojekakvim tabletama pa možda ne bi bilo loše kada bi s vremena na vrijeme iskušali ove stare, efikasne trikove.
Ovih 18 savjeta možda ne može u potpunosti nadomjestiti ljekarsku pomoć, ali svakako mogu koristiti kao zdravija metoda liječenja.
1. Manje opekotine liječi aloe vera
Gel od aloe vere sadrži aktivne sastojke koji pomažu zarastanju opekotina. No, valja imati na umu da ova biljka nije za oralnu upotrebu i premda neki odlučno tvrde da ima laksativna svojstva, nemojte je piti. Točno je da se aloja u debelom crijevu pretvara u sapun te stoga nakon kontinuirane uporabe može štetiti. Unatoč tome bolnu opekotinu možete ublažiti tako da pronađete cijelu biljku čiji ćete sok, odnosno gel povremeno cijediti. Potrebno je odlomiti krajeve biljke i iscijediti gel koji nalikuje balzamu za kosu. Gelom namažite opekotinu, vrlo brzo osjećati ćete se znatno bolje.
2. Lijek protiv gastritisa je soda bikarbona
Soda bikarbona više je nego korisna za sprječavanje i ublažavanje mnogih bolesti (uključujući karcinom), a veliku ulogu ima kod liječenja gastritisa jer njena alkalna svojstva ublažavaju gorušicu. No, ako bol i nelagoda ne prestaju nekoliko dana za redom ili se pak pojavljuju više puta mjesečno svakako posjetite stručnjaka, jer bolovi ovog tipa ukazuju da ozbiljnije probleme. Međutim, soda se za ovakve slučajeve rabi tako što se pola male žlice pomiješa u čaši vode i ispije, a poboljšanje ćete osjetiti u kratkom roku.
3. Bolovi u mišićima, lijek je hamamelis- virdžinijski orah
Ovaj orah osim što sprječava neugodne bolove u mišićima, učinkovit je i u liječenju čireva, ekcema, varkioznih vena, a dobro se poslužiti njime i kod posjekotina nakon brijanja, uboda komaraca ili pak užasno bolnih uraslih noktiju. Ova biljka snažan je oksidans koji izaziva stežući efekt i time ubrzava zacjeljivanje i umanjuje upalu. Niti njega ne treba unositi oralno, ali dobro se poslužiti ovih orahom nakon što ozljedu prvo očistimo blagim, dječijim sapunom i djelomično osušimo. Hamamelis se potom nanosi vatom ili ga se stavlja na zavoj koji prekriva ogrebotine.
4. Najveći dar majke prirode- med
Med ima baktericidna svojstva, a istraživanje iz 2008. godine pokazalo je da konzumacija meda može smanjiti površinske čireve na koži za čak 34 posto. Sastojak je mnogih priridnih smjesa i eliksira za prevenciju i liječenje gotovo svih bolesti kao i za ljepotu. Bebe mlađe od jedne godine ne bi trebale konzumirati med kao niti oni alergični na njega premda su reakcije blage. Protiv bolova u želucu žlica meda pomiješa se s octom te se doda u čašu vode, a pije se i kako bi se ublažio kašalj. Također, može poslužiti i kao oblog za prekrivanje opekotina. odlična je i medena voda. Super se kombinira s limunom, đumbirom, kurkumom i češnjakom.
5. Više nego koristan- đumbir
Ova biljka koja se u kuhinjama konzumira kao začin lijek je protiv vrtoglavice i mučnina izazvanih kemoterapijom i nekim sličnim tretmanima, a odličan je i kod morske bolesti i za detoksikaciju i jačanje imuniteta. U manjim dozama đumbir je bezopasan, ali kad kada može izazvati alergijske reakcije poput osipa, teškog disanja ili zatvaranja grla te natican ja usana, ako vam se to desi posjetite liječnika. No, kada znamo da đumbir ima mnogo koristi ne treba ga zanemariti. Najbolji način da ga konzumirate je da ga mljevenog progutate, uz te može ga se naribati u čaj ili sok, a može se pronaći i u kapsulama te tekućem ekstraktu.
6. Začin koji miriše na pitu od jabuka – cimet
Ovaj začin koji miriše na bakinu pitu od jabuka spriječava loš zadah i hrkanje, a koristan je i kod navale bakterija te vrtoglavica. Brojna istraživanja ovu bakinu teoriju zaista su i potvrdila jer cimet ima antiseptička svojstva i ubojica je bakterija. Od njega je najbolje napraviti čaj. Pola male žlice cimeta stavi se u šalicu vrele vode. Loš zadah spriječit možete tako što se cimet pomješa sa hladnom vodom i koristi kao vodica za usta. Nekoć su ljudi cimet koristili umjesto paste za zube, a može se raditi i za dezinfekciju ruku u obliku eteričnog ulja. Svejedno, s njim također valja biti oprezan jer sadrži kumarin koji može biti štetan po jetri u bubrege ako ga se unosi previše.
7. Isprobajte ulje čajevca
Protiv gljivica na noktima, atletskog stopala, čireva, afti, dermatofitoze i drugih oboljenja korisno je ulje čajevca bogato prirodnim antigljivičnim i antibakterijskim svojstvima. Nanesite ga na upaljeno tkivo, a koristan je i kod peruti u tom slučaju nanosite ga izravno na kosu. No, prije uporabe ga razrijedite i ne nanosite na osjetljiva mjesta poput genitalija, a razrijedit ga se može s maslinovim uljem. Oprez! Ulje čajevca nemojte progutati.
8. Kurkuma – žuto je najzdravije
Kurkuma je jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova. Aktivni ljekoviti sastojak u kurkumi se zove kurkumin. Medicinska svojstva ovog začina postepeno su se razotkrivala tijekom stoljeća. Već odavno je izvjesno da kurkuma posjeduje anti-upalna svojstva, ali nedavna istraživanja su pokazala da je kurkuma – pravo čudo prirode. Potvrđen je blagotvorni učinak kurkume kod mnogih tegoba od raka do Alzheimerove bolesti. U ayurvedskoj medicini kurkuma je od davnina poznata kao biljka koja jača i njeguje organizam.
9. Mirisna, a ljekovita menta
Sprječava bolove u želucu, grčeve i loš zadah. Stoga je jedan od glavnih sastojaka gume za žvakanje, a menta je izvrsna i kod prehlade i gripe. Njena uloga je opuštanje želuca i povećavanje sekrecije unutar probavnog sistema. U normalnim dozama posve je bezopasna, a za čaj je dovoljno najviše dvije žličice suhe mente zaliti vrelom vodom. Rijetko se kod konzumacije mente pojave alergijske reakcije. Menta može olakšati grčeve kod djece, a dobro je i da majka sama popije ovaj čaj. Njena izvrsna svojstva doći će do bebe putem majčinog mlijeka. Majke bi sat vremena prije dojenja trebale piti rijedak čaj, a ako više ne doje jednu malu žlicu sušene mente prelijte vrelom vodom i pustite da stoji 10-tak minuta te prespite u bebinu bočinu. Menta je izvrsna za otvaranje dišnih puteva, ali imajte na umu da se sve ove upute ne odnose na štetne cigarete s okusom mentola.
10. Malo kave, malo čaja
Kava i zeleni čaj liječe glavobolju i astmu, a kofein povećava učinkovitost tableta protiv glavobolja pa je čest sastojak analgetika. Kava može biti hitan lijek kod asmatičara jer umanjuje upalu u bronhijalnim putevima. No, s kofeinmom ne valja pretjerivati stoga nemojte pretjerati. Previše kave stvara glavobolju, a trudnice i dojilje trebali bi je izbjegavati ili barem ograničiti jer može izazvati malu težinu novorođenčeta. Zeleni čaj je odličan antioksidans i daje energiju.
11. Blagodati jabučnog octa
Bolove u mišićima spriječite jabučnim octom koji sadrži jabučnu, limunsku i mliječnu kiselinu. Uz to modrice i povrijeđene mišiće ublažiti će u najkraćem roku jer je njegovo glavno svojstvo izvlačenje upala. Zavoj natopite vodom i octom, ocjedite i zavijte na bolno mjesto te ostavite da stoji oko sat vremena. Postupak ponavljajte nekoliko dana i bol će nestati. Jabučnim octom možete ukloniti i fibrome s kože.
12. Krumpir nije samo za jelo
Sirovi bijeli krumpir lijek je protiv konjuktivitisa. Premda ga konzumiramo u bezbroj kuhanih varijanit, sirovi krumpira može isušiti i dezinficirati upalu oko očnog kapka koju izaziva konjuktivitis. Dobar je i kao lijek protiv hemeroida. Koristi ga se tako što se oguljeni krumpir nariba i uvije u gazu te stavi na oko te zaljepi flasterima i ostavi da dijeluje tijekom noći. Na isti način liječi i hemeroide, međutim jasno vam je da se u tom slučaju ne stavlja na oko. Napomenimo, da krumpir treba biti dobro očišćen kada ga koristite na ovaj način.
13. Češnjak – jak i moćan
Glavni sastojak češnjaka je allicin koji posjeduje čudesno antibakterijsko, antivirusno, antigljivično, antiparazitsko i antioksidacijsko djelovanje. Zbog svojeg jedinstvenog sastava, češnjak povoljno utječe na mnoge bolesti poput virusnih i bakterijskih infekcija, artritisa, kardiovaskularnih bolesti, bolesti dišnih puteva, probavnih tegoba, parazita i kroničnog umora. Istraživanja potvrđuju da redovito korištenje češnjaka regulira tlak i razinu kolesterola i šećera u krvi.
Studije također potvrđuju da češnjak može poslužiti kao odlična prevencija mnogih vrsta raka.
14. Vitamin E u ulju – protiv starenja i opekotina
Ulje bogato aktioksidansom, vitaminom E izvrstan je lubrikant i sprječava starenje kože izazvano grubim sapunima i sunčevim zrakama. Ovo ulje je gusto i koristi ga se kod blažih opekotina, a kada ga kupujete birajte proizvod bez mirisa i aditiva.
15. Namastite se iznutra i izvana – kokosovim uljem
Odlično za jelo i kozmetiku! Birajte uvijek hladno prešano djevičansko. Ovo ulje rabi se dugi niz godina u kozmetičkoj industriji radi srednje zasićenih masnih kiselina koje koža lako apsorbira i dopušta ćelijama da zadrže više vode. No, mnogi proizvodi koje koristimo za njegu tijela sadrže hidrogeniziranu verziju kokosovog ulja koja nema gotovo nikakvu korist, stoga birajte proizvode bez mirisa i dodataka. Jedite ga i mažite se njime.
16. Na zubobolju uljem karanfilića
Prirodan analgetik i antiseptik je ovo ulje, a prije bilo kakvih lijekova protiv bolova ulje karanfilčića koristili su čak i zubari, a danas ostaje popularan narodni lijek. Štapić za uči namoči se u ulje i nanese izravno na zub. Od ove biljke može se napraviti i čaj tako što se nekoliko pupoljaka doda u vrelu vodu i ostavi 15-tak minuta da odstoji te se nanosi na bolan i natečen zub. S ničim, pa tako niti s ovim uljem ne valja pretjerivati jer može biti toksično, a neželjeni efekti mogu biti i povraćanje, grlobolja i teško disanje. Konzumiranje u manjim količinama ipak je bezopasno.
17. Limun – kiselo liječi
Limun je jedna od najkorisnijih namirnica na našem planetu. Limun štiti od tolikog broja bolesti, da ga s pravom možemo nazvati super-hranom. Limun je pun nutrijenata – sadrži bioflavonoide, pektin, folnu kiselinu, vitamini C, A, B1, B6, kalij, kalcij, magnezij, fosfor, mangan. Povoljno djeluje na rad jetre, crijeva, želuca, imunog, živčanog i kardiovaskularnog sustava. Ako redovito konzumirate limun, možete spriječiti bolesti poput laringitisa, bronhitisa, gripe, prehlade, artritisa, visokog krvnog tlaka, bakterijskih infekcija, bubrežnih i žučnih kamenaca, a prema najnovijim istraživanjima i raka! Postoji puno načina da ovu namirnicu uvrstite u Vaš svakodnevni meni. Ipak, najjednostavniji način je svaki dan popiti 1-2 čaše mlake vode sa limunom.
18. Lavanda – božanstvena biljka
Cvjetovi lavande od davnina su se koristili u kupkama, u svrhu pročišćenja tijela i duha. Njezin blag miris općenito smiruje, opušta i otklanja osjećaj napetosti, pa se eterično ulje lavande može koristiti i za masažu, a pouzdano pomaže kod reumatskih bolova i bolova mišića. Eterično ulje lavande jedno od rijetkih koje se može nerazrijeđeno nanositi na kožu. Budući da potiče njezinu regeneraciju, odlično je sredstvo pri iscjeljivanju rana i ožiljaka, te akni, ekcema i opekotina.
Lavanda je korisno pomoćno sredstvo u liječenju svih bakterijskih i gljivičnih infekcija kože. Eteričnim uljem lavande možemo se poslužiti i za inhaliranje, tako što ćemo nekoliko kapljica nakapati u posudu vruće vode. Time ćemo pročistiti dišne putove i osvježiti cijeli organizam.

Nema komentara:

Objavi komentar