četvrtak, 16. studenoga 2017.

Parfe torta: Kombinacija oraha i čokolade čine ju fantastičnom!


Ova torta je idealna za svaku priliku, jer predivno izgleda, ali još boljeg je okusa. Spremite je svaki put kada želite da oduševite svoje goste, a ne znate šta je najbolji izbor.

Potrebni sastojci za biskvit su:

8 bjelanjaka
7 žlica šečera
6 žlica mrvica
1 žlica brašna
8 žlica isjeckanih pečenih oraha
Potrebni sastojci za kremu su:

8 žumanjaka
7 žlica šećera
1 vanilin šećer
5-6 dl slatkog vrhnja
20 dg čokolade
7-8 žlica pečenih isjeckanih oraha
Za dekoraciju je potrebno i 3 dl slatkog vrhnja.

Priprema se vrši na slijedeći način:

Za biskvit umutite bjelanjke, dodajte šećer, smjesa treba da bude čvrsta i sjajna. Umiješajte mrvice, prosijano brašno i pečene orahe. Pecite na 180 stepeni dok blago ne porumeni. Ohlađen prerežite jednom vodoravno.

Za kremu, na pari umutite žumanjke, šećer i vanilin šećer. U kuhano dodajte i čokoladu pa promiješajte dok se ne istopi. Ohladite pa dodajte i umućeno slatko vrhnje. Promiješajte mikserom na srednjoj brzini. Stavite tortu u obruč pa filujte. Potom pokrijte biskvitom i ostavite 2-3 sata u zamrzivaču da se stegne.

Kad se ohladi, vrućim nožem odvojite od stranica, prebacite na tacnu i ukrasite. Biskvit ostavite i čitav što je i zgodnije kod parfe torti. Orahe možete da zamijenite i bademima, kikirikijem ili lješnjacima. Kod parfe torte bitno je da dovoljno kuhate žumanjke da se torta stisne.

Nema komentara:

Objavi komentar